Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Канибализъм при животните

Канибализъм при животните

Канибализъм при животните
Снимка: Myriams-Fotos / pixabay.com

Понятието канибализъм идва от думата "каниба", като именно така в Древността са били наричани племената, които са изяждали враговете си след битките.

Това явление не било присъщо само на хората, но се среща също така доста често в животинския свят. Причините за канибализма могат да са различни, започвайки от недостиг на храна и стигайки до борбата за територия.

Канибализъм при животните

Най-често се среща, ако има недостиг на класическата храна, с която се храни дадена група животни. Канибализмът в животинския свят може да се наблюдава и ако популацията е по-голяма, като така няма достатъчно храна за всички.

Така например птиците практикуват канибализъм, ако има дефицит на храната, като изяждат малките си. Това се среща най-често обаче при насекомите, като един от най-известните примери е паякът черна вдовица, като след чифтосване женската изяжда мъжкия.

Истински канибализъм може да се наблюдава и при калинките, които имат огромен апетит. Те изяждат всичко, което намерят на пътя си, включително и своите току-що появили се събратя.

Подобно на тях, жабите често изяждат по-малките в потомството си, но обикновено най-честите жертви са чуждите жаби, които случайно са попаднали в тяхната територия.

Има канибализъм и в животинския свят

При най-близките до нас животни, а именно приматите също често се среща канибализма. Най-често при тях това се случва при битка между двама мъжки, като по-силния убива и изяжда по-слабия.

Това е заложено генетично и при някои животни, като например при хиените. Още от самото си раждане те започват да се бият, като по-силните убиват и изяждат по-слабите. Аналогична е ситуацията и при акулите, като при тях малките, които се появили първи изяждат другите току-що родени акули.

При щуките това също е често срещано явление, като 20% от рациона им е съставен именно от по-малките индивиди на популацията им. Канибализмът се среща и при други животни, като например вълците, тигрите, лъвовете и други.

Както вече разбрахме канибализмътпри животните, може да бъде причинен от различни причини: пренаселеност, недостиг на храна, наличие на опасност, борба за територия и други фактори. Във всеки случай неговото значение е в борбата за оцеляване и поддържането на числеността на животинския свят на необходимото ниво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest