miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Съвети при хранене на джербили

Съвети при хранене на джербили

Хранене на джербили
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Джербилите са много сладки и мили животни, които са доста екзотични и в естествената им природа живея в саваните или пустините. Приличат на хамстери и мишки.

Ако решите да си вземете такъв питомец за домашен любимец, тогава е важно да сте запознати с храненето на джербилите.

В природата рациона им е доста скромен, като те се хранят основно със семена и трева, но в дома ви можете да разнообразите диетата им с различни вкусотии.

Съвети при хранене на джербили

Имайки предвид менюто им в естествените условия на обитание, можете спокойно да ги храните със суха смес от различни семена. Можете да ги закупите от зоомагазините, както и сами да ги направите, ако желаете.

Основната храна в диетата на джербилите трябва да бъде сухата храна, но тя може да бъде разнообразена с малко количество зеленчуци и плодове. Различните животни предпочитат различни видове плодове и зеленчуци, така че е най-добре да експериментирате.

Някои джербили се хранят с ябълки, грозде и круши, докато други обичат повече зеле и моркови. При съставянето на менюто им е важно да се водите от правилото за разнообразно хранене, както и при всяко едно животно, но и да се съобразявате с това, какви храни можете и какви не можете да им давате.

Джербили

Полезни храни за джербилите

- праскови;

- банани;

- диня;

- вишни без костилки;

- млад грах;

- йогурт;

- ягоди;

- тиквички;

- царевица;

- краставици;

- овес;

- моркови;

- домати;

- варен ориз;

- цвекло;

- тиква;

- магданоз;

- череши без костилки;

- ябълки;

- сушени плодове.

Вредни храни за джербилите

Какво ядат джербилите

- авокадо;

- гъби;

- картофи;

- салам;

- пилешко;

- костилки от череши, вишни и други;

- котешка храна;

- лук;

- краве масло;

- мед;

- сладолед;

- захар;

- кренвиршки;

- халва;

- чесън;

- шоколад;

- торта.

Храна за папагали за джербилите

Тези животинки много обичат слънчогледови семена, но не можете да им ядат много от тях. Също така можете да им давате храна за папагали.

Бъдете отговорни към избора на храната за тях, като не бива да храните джербилите с такива семена или продукти, които те не искат или не харесват.

Не се препоръчва да им слагате купичка с вода в клетката, тъй като джербилите могат да започнат да я закопават и така ще замърсят цялата клетка. Именно затова трябва да сложите поилка във формата на бутилка, като това е най-удобния и хигиеничен вариант.

Плодовете и зеленчуците трябва да се мият задължително преди да се давата на тези животинки, тъй като кората им може да съдържа вредните пестициди, които са опасни за здравето на джербилите.

Като цяло можете да им давате почти всичко, но не се препоръчва рациона им да съдържа бобови растения, тъй в състава си имат вещества, които са вредни за здравето им.

Не им давайте големи порции, защото в този случай те ще започнат просто да крият голяма част от нея в клетката си.

Спазвайте тези съвети при отглеждане на джербили, и ще имате здрави и щастливи гризачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest