Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да се грижим за котката през зимата?

Как да се грижим за котката през зимата?

грижи за котката през зимата

Подобно на нас, така и котките също чувстват силно студа и са доста чувствителни към резките климатични промени, тъй като са доста по-добре приспособени към по-топлото време. Освен личните предпочитания на тези животинки, техният организъм също е доста чувствителен към студа, като така ниските температури могат да доведат до редица здравословни проблеми, включително до хипотермия при котката.

Как да се грижим за котката през зимата?

Добре би било да проверявате всяка зима здравето на котката ви преди началото на зимата, като я водите на профилактичен преглед при ветеринар. При необходимост лекарят може да ви назначи терапия, с която да се повиши имунитета на котката ви.

Обърнете особено внимание и на балансираното хранене на котката през зимните месеци. Все пак именно то е един от водещите аспекти, които оказват пряко влияние на здравето на любимеца ви. Разбира се, че трябва да храните през всеки един сезон питомка ви разнообразно, но все пак през зимата това условие е още по-важно, имайки предвид факта, че тогава лесно може да се стигне до настинка.

Следете и за това котката ви да пие достатъчно вода, защото често те намаляват приема на течности през зимата, а това може да доведе до обезводняване при котката. Ако въпреки усилията ви, котката не иска да пие достатъчно вода, тогава можете да преминете към влажната храна.

Ако котката ви е късокосместа, тогава е добре да й купите различни топли дрешки, с които на животното да му е винаги топло и комфортно. Можете дори сами да изплетете или да ушиете такива връхни дрешки на четириногия ви приятел, като в Интернет ще намерите много различни кройки.

Другото важно условие за здравето на котката през зимата е да поддържате една температура в дома ви през цялото време, тъй като организмът на котките реагира лошо на резките промени в градусите. Оптималната температура в помещението е между 20-25°C., като ако питомеца ви трепери и има студени лапи, тогава значи му е студено.

котка през зимата

За да се възстанови температурният баланс, можете да вземете котката на ръце и да я притиснете към себе си или да я завиете с одеяло. Днес дори можете да закупите специални килимчета за спане, които се загряват и няма да позволят на котката ви да замръзне, когато спи. Задължително се погрижете и затова любимецът ви да си има свое топло местенце, където да си почива и да се чувства комфортно.

И не забравяйте да обръщате внимание на поведението на котката ви, като ако тя започне да киха, има хрема и се държи апатично, тогава веднага трябва да заведете животното на ветеринар, който да го прегледа. Като цяло обикновено боледуват малките котенца или тези над 7 години, тъй като те имат доста по-слаба имунна система.

Не забравяйте, че вие носите отговорност за вашия домашен любимец, затова сте длъжни не само да се грижите добре за него, но и да го предпазвате от всички фактори, които могат да доведат до здравословни проблеми. Грижите за котката през зимата не са сложни, просто трябва да спазват някои прости правила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest