Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижи за козината на Чау Чау

Грижи за козината на Чау Чау

грижи за козината на чау чау

Ако сте решили да си вземете куче от породата Чау Чау, тогава трябва да знаете, че това куче изисква доста грижи по отношение за козината му. Хубавата новина е, че след като свикнете, това ще се превърне във ваша ежедневна рутина, както и на любимеца ви. В никакъв случай не пренебрегвайте добрата грижа за козината на Чау Чау, защото именно тя е визитната ви картичка като на стопанин, а именно дали се грижите добре за вашия пухест приятел.

Грижи за козината на Чау Чау - вижте с какво трябва да се съобразявате:

И така, веднага искаме да вметнем, че ако породата има добро родословно дърво, както и ако се грижите добре за козината и редовно обучавате кучето, тогава ще можете да водите Чау Чау дори на изложби.

То се отличава с вълниста си и дълга космена покривка, която изисква доста грижи, за да изглежда така. Един от основните проблеми е това, че козината може лесно да се оплита, като затова е важно да я решите редовно с груминг гребен за кучета, който не скубе и дори е приятен за животното.

Другата важна особеност е къпането на Чау Чау, което трябва да става веднъж на 2-3 седмици. Ако не се грижите за хигиената на кожата и козината на Чау Чау, тогава това може да стане причината за доста различни кожни проблеми при кучето.

В този случай кожата започва да се омазнява по естествен начин и замърсявайки се, тя става изкуствено огнище за различните бактериални инфекции. Именно затова редовното къпане на кучето Чау Чау е важно не само за неговия красив външен вид, но и за здравето на питомеца ви.

Най-добре е да използвате супер почистващи и овлажняващи шампоани. До голяма степен именно начинът на живот оказва влияние върху честота на миене. Така например, ако кучето ви живее в къща с двор и често се цапа, тогава може да се налага да го къпят дори веднъж на 10-на дни, но това вече е по преценка на стопанина.

козината на чау чау

Имайки предвид факта, че доста често може да се налага къпане на кучето, а именно на много кратък интервал от време, то това съответно налага използването на шампоани с неутрално pH, тъй като те премахват само излишното омазняване.

Те са напълно безопасни и могат да се ползват дори всеки ден, като заедно с това не омекотяват естествената структура на косъма. Винаги изплаквайки козината на Чау Чау обилно с вода, за да не остане шампоан по нея, защото това може да доведе до раздразнение на кожата.

Задължително след къпане използвайте и така наречените стабилизатори за оформяне и освежаване на козината, с които се премахват остатъците от шампоана, ако има такива. Винаги следвайте указанията за приготвянето им, тъй като тези препарати се продава най-често като концентрат.

Последната стъпка в грижата за козината на Чау Чау е употребата на козметични лосиони, с които космената покривка ще се овлажни идеално. Начините за нанасяне са два, като можете или да го разтворите преди това във вода, или да го нанесете директно.

Добре би било да го използвате и при ресане с груминг гребен (ако го разтваряте във вода), като така няма да се образуват сплитания, защото тези лосиони помагат именно за такива проблеми, правейки козината лесна за ресане.

Не забравяйте, че ако времето навън е студено, тогава задължително трябва да сушите кучето ви с леката степен на сешоара след къпане, за да не настине. Спазвайки тези съвети, козината на Чау Чау ще е винаги в идеално състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest