Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»10 любопитни факта за птицечовките

10 любопитни факта за птицечовките

10 любопитни факта за птицечовките
Снимка: Baby Animal Zoo

Птицечовките са доста сладки и мили животни, които всички познаваме от детското филмче Финиъс и Фърб. В действителност това животно е доста забавно интересно.

Ето няколко любопитни факта за птицечовките, които ще ви се сторят интересни.

Птицечовките нямат стомах

В интерес на истината птицечовката не е единственото животно, което няма стомах. Тя има жлъчка, която се свързва директно към червата.

Птицечовката има силно развита интуиция

Те могат да се похвалят с шесто чувство. Имат силен сензорен орган с хиляди клетки, който им помага да усещат всички живи същества около себе си, дори ако са много малки и тихи. Именно затова те ловуват със затворени очи, нос и уши, като се доверяват на това си шесто чувство, усещайки електрическите импулси на всички живи същества.

Някога птицечовките са били гиганти

Голяма част от животните вече не са толкова големи както в древността, това важи с пълна сила и за птицечовките. Проучванията доказват, че в миналото тези животни са били дълги около 1 метър, което е 2 пъти повече от днешните им размери.

Птицечовките са еднопроходни

Те са едни от малкото животни, които имат един отвор, тоест той служи за анус и за пикочно-генитален отвор едновременно.Интересен факт за птицечовките е и това, че тези животни имат сходни гени с някои бозайници, влечуги и птици.

Птицечовките кърмят малките си без зърна

Подобно на много животни, така и малките на птицечовката сучат от майка си. Те обаче нямат зърна, като бебетата сучат реално от каналите на млечните жлези, които се намират на корема им.

Птицечовките имат скриваща се ципа между пръстите

10 любопитни факта за птицечовките

Птицечовките са бозайници, които могат да прекарат няколко минути под водата. Като цяло са доста приспособени и към живота на сушата, и към този под водата. За тази цел еволюцията се е погрижила те да имат ципа която се прибира, ако не плуват и са на сушата, за да не им пречи.

Птицечовките имат странене външен вид

В началото учените си помислили, че някои се шегува с тях, когато са видели за първи път това животно.

Имайки предвид по-странния външен им вид, учените от Англия решили, че някои си прави шега с тях. Това бе констатирано от записките на Джордж Шоу (George Shaw). Интересен факт е това, че цели 100 години не се е знаело, че птицечовката може да снася яйца.

Птицечовката няма зъби

Това затруднява значително дъвченето на храната, но изобретателното животно е намерило наистина гениално решение на проблема. Както знаем, птицечовката се храни основно с червеи, миди и насекоми. Тя ги загребва от дъното заедно с чакъла, който използва за нещо като импровизирани зъби, за да може така по-лесно и ефикасно да смели по-големите частици на храната.

Птицечовките използват опашките си за складиране на мазнини

Външният вид на тези животни е доста странен, но всичко това си има причина. Така например тяхната опашка им помага не само при плуването, но и е нещо като склад за мазнини, които използва в случай че не може да си намери храна.

Животинският свят е доста интересен и изпълнен с множество любопитни факти, които далеч не всички ние знаем. Птицечовките са само едни от тези бозайници, които могат да ни изненадат и с това, че мъжките имат отровни шипове, с които се защитават от враговете им, които не са никак малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни