Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Колко дълго живеят персийските котки?

Колко дълго живеят персийските котки?

Колко дълго живеят персийските котки?

Като цяло котките живеят по-дълго от повечето кучета, като конкретно персийките могат да доживеят дори до 18-20 години. Пряко влияние оказва не само генетиката на питомеца, но и грижите, които полагате за котката ви.

Породата персийска котка се отличава с дългата си козина и безумно красивия си външен вид. Ако планирате да си вземете и вие персийска котка, тогава е редно да сте запознати с това, какво оказва пряко влияние на продължителността на живот на тези питомци.

Колко дълго живеят персийските котки?

В допълнение към генетиката, дълголетието на домашния любимец се влияе и от правилното хранене, достатъчната физическа активност, редовната хигиена, кастрацията на котката или стерилизацията, както и навременните ваксинации на котето.

Една от особеностите на тези котки е дългата козина и късото носле, които се нуждаят от необходимите хигиенни грижи, защото в противен случай питомецът ви може да има проблеми със здравето. Важно е също така да имате предвид това, че специалната структура на горните дихателни системи не позволява на тялото на котката да се противопостави напълно на вирусните инфекции.

Можете да храните котката ви с купешка храна, като в този случай няма да се налага да купувате допълните витаминни комплекси, тъй като те се съдържат в достатъчно количество в самата храна. Ако обаче сте решили да давате на животното си домашна храна, тогава е важно да се посъветвате с ветеринар, който да ви изпише необходимите витамини комплекси, за да се запълни нуждата на витамини, минерали и микроелементи в организма на животното.

От изключителна важност са и редовните прегледи при ветеринар, тъй като така може да се открие в ранен етап на развитие някаква патология, която може да се лекува, а и като цяло така се следи здравословното състояние на котката.

Персийски котки

Старайте се да полагате нужната хигиена за животното, но и да обръщате особено внимание на физическата му активност. Къпането е една от задължителните процедури, като е добре да правите това 1 път на месец, за да не се образуват заплитания и наранявания на кожата. Хигиенните процедури за очите, ушите и носа са другата задължителна стъпка в грижата за персийските котки, а и като цяло за домашните любимци.

Винаги полагайте необходимите грижи за вашите питомци, защото все пак вие носите отговорност за тях. Като цяло продължителността на живота на животните се влияе от множество фактори, започвайки от наследствеността на питомеца и стигайки до условията на отглеждане. Грижите за персийската котката ви обаче си остават един от най-важните фактори, които влияят пряко на продължителността на живот на домашния ви любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest