miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Петнисти породи кучета

Петнисти породи кучета

Петнисти породи кучета

Когато избираме породата на домашния си любимец, трябва да вземем много неща в предвид - характера, навиците, дресировката, възможните медицински проблеми и… външния вид. Всеки си има своите предпочитания, но има нещо изключително сладко и увлекателно в кучетата с петнисти козини, което просто ти грабва сърцето.

Ето кои са някои от най-известните петнисти породи кучета:

Кокер шпаньол

Кокер шпаньолът е куче за лов на птици, което се появява за пръв път във Великобритания. Тази порода има дълги уши, покрити с косми, и изключително красива козина. Козината на кокер шпаньола е много мека и може да бъде в различни цветове, включително и на петна. Тази порода се дели на два подвида - американски кокер шпаньол и английски кокер шпаньол.

Английски спрингер шпаньол

Английският спрингер шпаньол е компактно и здраво ловно куче, което е създадено в Англия с цел лов на птици. Козината му е със средна дължина и на цвят може да е бяла, бяло с черно или в три цвята. Белите маркировки често са на петна в друг цвят.

Далматинец

Далматинец

Далматинецът е бил развъден с цел охраняване на файтони и конете, които ги теглят. Той е с елегантна осанка, здрава мускулатура и е изключително интелигентен. Породата има лъскава, къса и плътна козина, като петната на кучетата обикновено са черни. Интересен факт за далматинците е, че когато кутретата се родят те нямат петна, а са изцяло бели на цвят. Петната се появяват с възрастта.

Пойнтер

Пойнтерът е специален вид ловно куче. Тази порода се появява за пръв път в Англия, с цел откриването на дивеч. Когато кучето усети дивеч в близост до стопанина си, то насочва тялото си в посока на животното. Козината на пойнтера е къса и много фина, като самите кучета могат да се родят в множество различни цветове, включително на шарки и петна.

Австралийско пастирско куче

Австралийското пастирско куче е създадено в Австралия с цел охраняване на животните. Кучетата от тази порода са със здраво телосложение и мускулести тела. Подобно на повечето работни кучета, австралийското пастирско куче се чувства най-добре, когато има някаква работа за вършене. Те имат къса, твърда и права козина, която обикновено е или на тъмносини, или на червени петна.

Бретански шпаньол

Бретон Шпаньол

Бретанският шпаньол е изключително пъргаво куче, създадено с цел лов на птици. Той е елегантен на външен вид и е пълен с енергия. Козината му е дебела и права, а на цвят може да бъде в бяло и червеникаво-кафяво или бяло с оранжеви петна.

Немски късокосмест пойнтер

Както подсказва името му, немският късокосмест пойнтер е ловно куче, развъдено в Германия. Тази порода се използва както за засичане, така и за проследяване на множество различни видове дивеч. Козината му обикновено е къса, плътна и груба на допир, с плътен червеникавокафяв цвят или на кафяви или бели петна. Главата им обаче почти винаги е едноцветна.

Немски дог

Немски дог

Въпреки името си тази порода не идва от Дания, а от Германия, и е развъдена с цел да се създаде куче за лов на глигани. Немският дог е наистина голям по размери и козината му може да бъде в няколко цвята и различни шарки. Той е петниста порода кучета. Черно-белият немски дог, известен като арлекин, е едно от най-уникалните на вид кучета. То има чисто бяла козина с различни по размери петна и точки. Черно-белият немски дог често бива опреличаван на крава - не само заради сходните им цветове, но и заради размера.

Това бяха част от породите кучета с петна. Разбира се, има и много непородисти кучета, които също имат подобни шарки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest