Miau.bg»Статии»Кучета»Китайски породи кучета

Китайски породи кучета

Китайски породи кучета

От пухкави кучета-компаньони до огромни кучета пазачи, спокойно можем да се съгласим, че от Китай са произлезли някои наистина уникални породи кучета. Много от тях имат дълга, разнообразна история, обхващаща хиляди години.

Ето кои са най-известните китайски породи кучета:

Мопс

Мопсовете са не само едни от популярните семейни кучета, но са и една от най-старите породи кучета в света. Смята се, че мопсовете са се появили за пръв път в Китай някъде около 400 г. пр.н.е. като спътници на будистки монаси, живеещи в Тибет. Въпреки че някои хора смятат, че мопсовете произлизат от пекинеза (друго куче от Китай), много други вярват, че предците им всъщност са булдог и мастиф.

Пекинез

Първоначално пекинезите са били отглеждани като кучета-компаньони на китайски кралски особи и често са били извор на вдъхновение в китайския фолклор. Една такава история разказва, че пекинезите били създадени, когато Буда решил да свие лъв до размера на малко куче. В действителност пекинезите по-скоро са се появили в резултат от разплождане на по-голямо куче с кучета-играчки, но така или иначе те са си останали сред най-харесваните и търсените домашни любимци сред китайските кралски особи в продължение на хиляди години.

Ши Тцу

Ши Тцу

Ши Тцу буквално идва от думата лъв на китайски и получава името си благодарение на външния вид на това куче-играчка наподобяващо лъв. Подобно на пекинезите и мопсовете, Ши Тцу са били високо ценени сред китайските благородници в продължение на векове. Ши Тцу дори са били избрани за най-благородното куче на Китай. Интересен факт е, че въпреки декоративния си вид, Ши Тцу са по-тясно свързани с вълците, отколкото повечето по-големи породи кучета.

Шарпей

Известни със своите набръчкани лица, дребни уши и синьо-черни езици, кучетата от породата Шарпей се появяват за пръв път в Древен Китай. Шарпей са били отглеждани за кучета-ловци и кучета-пазачи за дълъг период от време. За съжаление, по време на комунистическата революция в Китай броя на кучетата Шарпей са намалели толкова много, че породата почти е изчезнала. През 70-те години на миналия век, любител на породата Шарпей от Китай и група американски животновъди заедно започнали да размножават кучета Шарпей, при което броя им постепенно се увеличил.

Чау чау

Чау-чау

Чау-чау е една от най-древните китайски породи кучета, датиращи още от 206 г. пр.н.е. Чау-чау са били развъждани с идеята да бъдат ловци и пазачи. Подобно на Шарпей, чау-чау имат много характерен външен вид: лицата им наподобяват мечешки муцуни, с дълбоки гънки, а езика им е синьо-черен.

Китайско качулато куче

Китайското качулато куче е екзотична за България порода. Такъв екземпляр не може да се види лесно по нашите земи. Въпреки това, ако случайно го срещнете, няма как да го подминете. То наподобява котките без козина, тъй като има малко косми или почти никакви. Тази китайска порода кучета е подходяща за хората, които искат домашен любимец, но нямат време да полагат грижи за козината му или пък да чистят кучешки косми навсякъде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest