Бумсланг

Бумсланг
Снимка: Skitterphoto/pixabay.com

Бумсланг е вид змия, която е от семейството на Colubridae и има сравнително миролюбив характер, като първа няма да нападне, освен ако не бъде предизвикана. Името идва от думата boom, което на африкански значи "дърво".

Бумсланг - местообитание и характеристики

Въпреки това не бива да доверявате на това животно, тъй като ухапването на тази змия е смъртоносно за човека. Причината за това е, че в отровата на Бумсланг се намират така наречените хемотоксини, които са способно да разрушат кръвните телца и нанасят непоправима вреда на вътрешните органи.

Единственият начин да се спаси животът на човека, ако е бил ухапан от това влечуго и хемотоксините са попаднали в тялото, е чрез пълно кръвопреливане. Това значи, че ако отровата на змията попадне в кръвта на човек, тогава без медицинска помощ смъртта ще настъпи в рамките на 3-5 дни от момента на ухапването.

Местообитанието на Бумсланг обхваща северните райони на Африка, а именно около Сахара, като може да се намери и на някои острови в Индийския океан. Змията предпочита да се увива около на дърветата в тропическите гори и храстите в саваната. Също така може да се срещне понякога и във фермерските градини в тези региони.

Африканският Бумсланг се е адаптирал да живее на дървета, като благодарение на дългото си тяло, той лесно се придвижва по клоните. Освен това има така наречената камуфлажна шарка, която му помага да се маскира сред листата.

Бумсланг - външен вид и размножаване

Змията има много големи очи, които са разположени в предната част на главата, като по този начин има така нареченото бинокулярно зрение. Благодарение на това влечугото определя точното разстояние до жертвата си, както и какво е разстоянието между клоните. В търсенето си на нова плячка, може да се придвижва много лесно и бързо по земята от дърво на дърво.

Бумсланг e враг за жабите

Въпреки големите си размери, тя успява да се слее отлично с околната среда и така издебна жертвите си. Бумслангът предпочита да ловува през деня, като основата му храна са гущерите, бозайниците, птиците или жабите. Жертвите доста трудно забелязват змията, тъй като тя доста добре се слива с клоните на дърветата, но и се придвижва много тихо.

По своята същност змията не е агресивна и може да атакува човек само за самозащита, а именно ако усети опасност. Възможно е обаче туристите например да предизвикат случайно змията, а именно докосвайки клоните на дърветата, когато се придвижват.

Размножителният период на змията е през лятото, като чифтосването става сред клоните на дърветата. Броят на яйцата може да достига максимум 27, но средно е между 8 и 14. Колкото по-висока е температурата на гнездото, толкова по-бързо се раждат змиите.

На дължината възрастните змии достигат около 170 см, а средната им продължителност на живота е 10-12 години.

Въпреки че не е агресивна, Бумслангът е много опасен за хората, тъй като ухапването на змията е отровно и ако не се предприеме кръвопреливане веднага, тогава може да се стигне дори до летален изход. Безспорно това е една от най-красивите змии в природата, но и заедно с това една от най-опасните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати