Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Как да се грижим за папагала през зимата?

Как да се грижим за папагала през зимата?

Как да се грижим за папагала през зимата

Поради красотата си и интелекта днес папагалите все повече са избор за домашен любимец. Тези сладки животинки безспорно са отличен избор за пернат питомец, но е важно също така да знаете как да се грижите за папагалите. Освен основните грижи за хигиената и храненето на папагалите, вие трябва да сте запознати с това как да ги защити от студа.

Как да се грижим за папагала през зимата?

Изключително важно е да не пренебрегвате хигиената с началото на студеното време. Птиците са много чисти животни, но обикновено въпреки това доста лесно могат да бъдат засегнати от редица вътрешни паразити, ако не се грижите за хигиената им. Тези микроорганизми много лесно се разпространяват в клетката на питомеца ви, както и на неговите аксесоари и играчки.

Родината на папагалите са топлите страни, където температурата не се променя рязко. Именно затова с идването на зимните месеци е важно да осигурите на пернатите си приятели комфортни условия, като в идеалния си вариант градусите не трябва да се променят.

Така например излизайки от дома ви, особено ако е за по-дълго време, не трябва да спирате климатика или другите отоплителни уреди, а да ги настроите на едни градуси. В противен случай, ако стане много студено, през зимата папагалът ви може да настине, което да доведе до редица здравословни проблеми.

Папагал

Най-важното условие е да не подлагате птичката ви на различните променящи се климатични условия в това време на година, като сняг, дъжд, вятър и други. Това значи че не бива да изкарвате клетката на папагала ви навън, тъй като подобно неотговорно поведение от ваша страна може да носи сериозен риск за здравето на папагала ви.

Важно е да се убедите, че през зимата папагалът ви е добре защитен и се чувства комфортно, като така например не бива да слагате клетката му близо до прозорците или на течение. Оптималната температура, която трябва да поддържате в дома ви е 22-24 °C.

През зимните месеци е добре да предложите на папагалите ви и по-калорична диета, която е богата на белтъци, въглехидрати и мазнини. За да направите това, просто добавете в рациона им сварено яйце, йогурт и ориз 1-2 пъти на седмица. Важна зимна грижа за папагала!

Важно е също така да добавите в менюто им повечко орехи, но все пак не прекалявайте. И не забравяйте за овлажняване на помещението, тъй като през зимните месеци въздухът в помещенията става доста по-сух, поради използването на отоплителни уреди,

Отглеждане на папагал през зимата

Важно е също така профилактично да посещавате ветеринар, който да преглежда любимеца ви, тъй като той може да се разболее не само, ако настине, но също така поради лоша хигиена или небалансирана диета.

Адекватната профилактична медицинска грижа ще ви помогне да съхраните здравето на папагала си и да удължите живота му, което безспорно е приоритет за всеки стопанин на пернат приятел. И не забравяйте, че вземайки си домашен любимец, вие носите отговорност за неговото здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest