miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Американски породи кучета

Американски породи кучета

Аляски маламут
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Развъждането на нови породи кучета е нещо, което се случва в много различни страни и на всеки континент, с изключение на Антарктида. Съединените щати също са дарили на света няколко уникални нови породи. От Калифорния до Масачузетс, тези изцяло американски породи кучета са толкова разнообразни, колкото и самите Щати. Ето няколко американски породи кучета.

Американски булдог

Когато чуете думата булдог, най-вероятно си представяте ниското, набито куче с намусена физиономия, което познаваме днес, но оригиналните английски булдози всъщност са по-високи, по-силни и по-атлетични. Тези кучета са били използвани за преследване и улов на добитък и като пазачи на дома и животните.

С имигрирането си в Америка някои хора са донесли със себе си няколко екземпляра от оригиналната порода булдог със себе си, и за започнали да ги използват като универсални фермерски кучета. В САЩ породата се е изменила с времето и по-късно е преименувана на Американски булдог.

На размери те могат да достигнат до 27-49 кг и 50-68 см.

Американски безкосмест териер

Американският безкосмест териер възниква, когато женско кученце на име Джоузефин се ражда в котило от чистокръвни Рат териери. Собствениците на Джоузефин си поставят за задача да произведат повече кучета като нея като разплождат Джоузефин с други Рат териери. Американският безкосмест териер бива признат за отделна порода от Американския киноложки клуб през 2016 г. като част от групата териери. Това е първата безкосместа порода куче от САЩ.

На размери те могат да достигнат до 5-7 кг и 30-40 см.

Аляски маламут

Американски породи кучета

Аляският маламут е древна порода тип шпиц, използвана за теглене на шейни. Подобно на повечето породи шпицове, аляският маламут има дебела двойна козина, клиновидна глава, изправени триъгълни уши и дълга опашка, която се извива нагоре и към гърба. Аляският маламут е признат от Американския киноложки клуб за самостоятелна порода през 1935г.

На размери те могат да достигнат до 34-38 кг и 58-63 см.

Американско ескимоско куче

Въпреки името си, американското ескимоско куче е създадено не от ескимосите, а от германски имигранти, които довеждат своите немски шпиц кучета със себе си в началото на 1800-те. Лесно обучаващите се, поразително красиви бели кучета се оказват изключително популярни и много от тях дори биват включени в циркове и други видове представления. Породата съществува в Съединените щати близо 200 години, преди Американският киноложки клуб официално да я признае през 1995 г. като отделна порода.

На размери нормалното американското ескимоско куче може да достигне до 12-15 кг и 38-48 см. Миниатюрният му вариант достига 4-9кг и 30-38 см, а кучетата-играчки от тази порода достигат 2-4 кг и 22-30 см.

Бостън териер

Бостън териерът е създаден в Бостън, Масачузетс. Първото такова куче, Джъдж, което било продадено на американец, живял в Бостън, било използвано в специална развъдна програма и става основата на породата Бостън териер. Бостънският териер е признат като отделна порода от Американския киноложки клуб през 1893 г.

На размери те могат да достигнат до 5-11 кг и 38-43 см.

Бойкин шпаньол

Бойкин Шпаньол
Снимка: Dogtime.com

Бойкин шпаньолът е бил разработен в Южна Каролина около края на този век от мъже, които искали по-малко куче, с което да ловуват пуйки от лодките си. Според легендата Бойкин шпаньолите произхождат от малко нечистокръвно бездомно куче, обучен от мъж на име Уитакър "Уит" Бойкин. Тези весели, дружелюбни кучета се разбират добре с други кучета и дори с котки, ако бъдат научени да ги уважават от самото начало, но все пак не е съвсем безопасно да оставите един Бойкин шпаньол насаме с птица. Бойкин шпаньолът обича хората, включително добре възпитани деца.

На размери те могат да достигнат до 11-18 кг и 35-45 см.

Чесапийк Бей Ритривър

Чесапийк Бей Ритривърът, или накратно наричан Чеси, е създаден в средноатлантическия залив Чесапийк. Той е бил специално развъден от ловци на патици, за да бъде отличен ловец и плувец и неуморно да прибира уловените патици. Друга уникална характеристика на Чеси е, че има ципи на стъпала, които му помагат да плува по-добре.

На размери тези американски кучета могат да достигнат до 24-36 кг.

Леопардова Катахула

Леопардова катахула

Леопардовото куче Луизиана Катахула е издръжлива, провинциална порода, развъдена в американския юг като универсално фермерско и ловно куче. Днес това куче дори е признато като официалното държавно куче на Луизиана. Въпреки че представителите на тази порода са главно размножавани за работни кучета, те могат да бъдат и отдадени семейни другари. Повечето се разбират добре с деца, когато са отгледани с тях.

На размери те могат да достигнат до 22-43 кг и 55-60 см.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest