miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да отгледаме щастливо и послушно куче?

Как да отгледаме щастливо и послушно куче?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Как да отглеждаме щастливо и послушно куче

Ако искате да отглеждате щастливо и послушно куче, трябва да се научите да разбирате правилно нуждите му и да знаете как да се грижите за него. Кучетата, получаващи подходящи медицински грижи и с правилно поведение ще ви радват много повече.

Здравето и поведението на вашето куче вървят заедно и директно си влияят. Болното куче може да показва някои признаци на заболяване или да развие поведенчески проблеми, докато здраво куче може да се учи по-бързо.

Ето какво трябва да имаме предвид, за да се радваме на послушно и щастливо куче.

Здравето на кучето

Несъмнено най-важният аспект е здравето на кучето. Болното куче не се възползва толкова от упражнения или тренировки и може да развие поведенчески проблеми.

Ветеринарният лекар играе решаваща роля за здравето на вашето куче, така че изберете лекар, на който имате доверие. 

Прегледите започват с ваксината, когато кучето ви е малко и продължават през годините.

Също така е важно да изградите здравословни навици на кучето си. Балансираната диета на любимеца ви, редовните кучешки упражнения, грижите са част от отглеждането на куче. Направете най-добрия избор от самото начало и ще избегнете много често срещани проблеми.

Заболявания при кучетата

Куче

Има толкова много заболявания, които могат да засегнат вашето куче. Най-доброто решение да запазите животното си здраво е да се информирате предварително. Научете кои са отровните храни за кучета. Ако питомецът ви е от определена порода, вижте към какви заболявания са предразположени неговите родственици.

Обучение на кучето

Психичното здраве и стимулацията са много важни.

Разработете основно обучение и научете питомеца си на команди. Това е част от процеса на възпитание на вашето куче. Ако започнете отначало с добре установен график, тогава куче е ще е по-послушно и щастливо.

Трябва да го научите на самоконтрол и можете да започнете да правите малки упражнения вкъщи.

Основни кучешки команди

Дресирането на вашето куче е лесно и забавно както за вас, така и за него. Обучението на командите седни, спри, легни, ела е задължително.

Чрез упражнения и търпение можете да превърнете питомеца си в послушно и добро куче. Доброто дресиране на кучето е важно и защото ще му спести неприятности при разходка, среща с други кучета и непознати хора.

Социализация на кучето

Социализация на кучето

Социализирането означава да научите вашето любимче да приема нови хора, животни или места. Социализацията е гарант за учтиво поведение на кученцето. Освен това социализацията предотвратява развитието на поведенчески проблеми.

Кучетата, за разлика от котките, са много общителни животни. Можете да разхождате вашия другар в парк или да го вземете, докато посещавате семейството и приятелите си, които също имат палета. Така лаещите приятели свикват да споделят своята територия.

Не забравяйте, че някои възрастни кучета се нуждаят от повече социализация, особено ако наскоро сте ги осиновили. 

Поведенчески проблеми при кучетата

Кучетата не са хора. Тълкуването на поведението на кучетата като специфично човешко такова води до погрешно възприятие на езика на кучетата. И се стига до поведенчески проблеми при животните, за които са виновни стопаните.

Най-добрият начин да избегнете или коригирате поведенческите проблеми на кучетата е да научите какво ги причинява и какво означават те. Освен това можете да общувате по-добре с любимеца си, ако сте запознати с езика на тялото на кучетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest