Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Заболявания при джербилите

Заболявания при джербилите

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Заболявания при джербилите

Собствениците на джербили са едни от най-щастливите родители на гризачи в света. Джербилите притежават уникални качества, които другите гризачи не могат да предложат: те са послушни животни, които лесно могат да бъдат опитомени, по принцип не хапят - много рядко, когато са твърде раздразнени. И са дневни гризачи.

За съжаление, като всяко животно, и джербил може да се изправи срещу различни здравословни проблеми. Но две от тях не бива да се пренебрегват под каквато и да е форма: кожни раздразнения и рак - които са най-сериозните заболявания при джербилите.

В дивата природа джербилите са пустинни животни, които не се нуждаят от твърде много вода. Опитоменото обаче изисква постоянен източник на чиста, прясна вода. Освен това те се нуждаят от повече протеини, отколкото други гризачи, поради което е необходима специфична храна за джербилите.

Джербили, подобно на чинчилите, се нуждаят от кутия с пясък, за да се "изкъпят" в нея. Без тези редовни „сухи бани“, те са склонни да развиват различни кожни проблеми.

Един от здравословните проблеми при джербилите, е дразнене на кожата на лицето и носа, състояние, което собствениците на джербили наричат ​​възпален нос. Първоначално това състояние се проявява само в върха на носа, а по-късно се разпростира върху цялата повърхност на носа, дори и лицето, области, където козината започва да пада. 

Джербил

В крайна сметка той се заразява и развива лезии, покрити от кожата. За тези проблеми са виновни секретите на хардерианската жлеза (червена сълза), които дразнят кожата и носа. Дразненето води до стафилококова инфекция на кожата. След като проблемът бъде диагностициран от ветеринарен лекар, той препоръчва често почистване на лицето на мишлето и прилагане на определен антибиотик в зависимост от тежестта на инфекцията.

Освен това кожата на опашката на джербилите е много тънка, подобна на тази на мишки и плъхове. Следователно трябва да бъдете много внимателни, когато го докосвате по опашката. Тази рана може да се замърси и възпали. И нелекувана, опашката може дори да падне. Ето защо е важно незабавно да потърсите помощта на вашия ветеринарен лекар. Той ще знае как да излекува болния джербил. И ако не може да направи нищо, тогава ще ампутира опашката си.

Друг проблем, пред който може да се изправи джербилът, е възпаление на обонятелната жлеза, разположена на корема. Секретът на тази жлеза съдържа феромони със съществена роля в чифтосването и разпознаването на всеки индивид. При по-зрели екземпляри тази жлеза заболява по-лесно, което може бързо да премине в тумор. Необходима е бърза операция за отстраняване на тумор.

Монголски джербил

С напредването на възрастта на джербилите те стават все по-податливи на рак, водеща причина за смъртта им, казват от petcha.ro. Туморите на яйчниците се срещат доста често при женските джербили. Стерилизация е решение за предотвратяване на рак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest