Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Колко години живеят домашните зайци?

Колко години живеят домашните зайци?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Колко години живеят домашните зайци

Всеки иска за своя домашен любимец да живее възможно най-дълго. И ако средната продължителност на живота на най-популярните домашни любимци, кучето и котката, вече е известна, в случая на зайци нещата са малко неясни.

Ако вече имате заек или обмисляте да го осиновите, прочетете тази статия, за да разберете колко дълго живее домашен заек и да се информирате как можете да удължите живота му.

Средната продължителност на живота на домашния заек е 8-12 години, за разлика от тази на дивите зайци, която е много по-ниска, поради факта, че те трябва да се справят с различни здравословни проблеми, глад и дори хищници.

Въпреки че има много породи зайци, е трудно да се каже коя от тях има по-голяма продължителност на живота. Установено е обаче, че като цяло продължителността на живота на едрите породи зайци е по-ниска от тази на мини зайчетата.

Как да удължите живота на вашия заек?

За домашните зайци не е толкова трудно да се грижим, поради което животът им може да бъде удължен, ако им обърнем повече внимание.

Домашно зайче

Храни за заека

Диетата на заека трябва да се състои от сено, тъй като търговските зърнени храни не са основната храна, а само допълват препоръчаната. Сеното е от съществено значение при храненето на зайци, тъй като осигурява големи количества фибри, без които храносмилателната система би била блокирана. 

Сенните влакна помагат за предотвратяване на диария при заека, премахване на погълнатата козина. Те развиват полезна чревна бактериална флора, помагат за перфектно храносмилане и чревен транзит. В допълнение, сеното позволява добро изтриване на зъбите, така че заекът вече не изпитва нужда да хапе другаде.

Можете да давате на заека маруля или всякакъв вид салата, листа от ряпа или репички, листа от глухарче, зелена детелина, прясна трева, зелен магданоз, босилек, моркови или листа от пащърнак. Зеленчуци като зеле, спанак, листа от броколи, карфиол или брюкселско зеле трябва да се дават умерено. Те съдържат голямо количество оксалати, които могат да станат токсични за заека, ако надвишат определена концентрация в организма. 

Зелените трябва бъдат измити и изсушени, преди да бъдат поставени в клетка. Събирайте трева и листа от глухарче от чисти, незамърсени химически места.

Гранули или специални търговски фуражи за зайци трябва да се предлагат към зеленчуци и сено. Изберете гранули с високо съдържание на фибри (около 18%) и максимален процент от 15-18% протеин. Излишъкът от калций също не се препоръчва.

Клетка за заека

Клетката трябва бъде достатъчно голяма, за да позволи на зайчето да скача, да стои на задните си крайници или да лежи по гръб. За да се осигури комфорт, клетката трябва да бъде 4-5 пъти по-голяма от дължината на възрастния заек и 2 пъти по-голяма от ширината му.

Продължителност на живот при домашните зайци

Посещения при ветеринар

Причината, поради която днешните домашни зайци живеят по-дълго, отколкото в миналото, е, че ветеринарните лекари са се специализирали в грижите им. Затова е задължително да водите заека си на редовни прегледи и ако е стар - колкото по-често, толкова по-добре. А кастрирането на заека увеличава продължителността на живота.

Противно на общоприетото схващане, зайците са интелигентни. Всеки индивид има специална личност и е в състояние да изрази много настроения: привързаност, агресия, ревност, гняв, възторг, страх, подчинение, тъга, господство, любопитство или радост. Те обичат да играят и да изследват. 

Но не забравяйте, че за разлика от кучетата и котките, зайците са плячка в дивата природа, така че те се държат различно от месоядните, споменати по-горе. Заекът е по-страхлив, недоверчив и не обича да бъде изненадан, гонен, припомнят от petmd. Силните шумове или резки движения гo плашат, така шансът заекът да живее 8-12 години е по-голям в тих дом със спокойни хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest