miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Български породи кучета

Български породи кучета

Български породи кучета
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Когато сте решили да си вземете куче за домашен любимец, е важно да се информирате какви грижи се изискват за отглеждането му. Едно е да видите някое малко коте, което да приберете от улицата от жал и съвсем друго да се ангажирате с отглеждането на куче, особено ако то е по-едро. Това го казваме във връзка с нашата тема за българските породи кучета, които са по-скоро едри и са предназначени или за лов или за охрана на стада.

За български са признати 4 породи кучета, а именно каракачанско куче, българското овчарско куче, българския барак и българското гонче. Ето кратка информация за българските породи кучета.

Българският барак

То е средно на ръст куче, което се характеризира с много твърд косъм и добре оформени брада и мустаци. То е изключително добър ловджия не само на дребен, но и на едър дивеч, много силно се привързва към стопанина си и се "вживява" в ролята на негов телохранител. Към всички останали хора то е резервирано.

Каракачанска овчарка

Каракачанското куче е познато от векове не само из българските земи, но и в почти цяла Европа. Много едро на вид, неговата мисия е да пази селскостопанските животни от врагове. Способно е само да варди цели стада и надали има по-добър пазач от него, стига да го отглеждате на двора, а не в апартамента си. Това за него ще е затвор.

Породи кучета от България

Българското овчарско куче

То е много нова порода, която все още не е напълно призната и тъй като произходът му е от каракачанското, то често е наричано и каракачанско. То обаче не е създадено с идеята да охранява стадата, а по-скоро да се превърне в добър компаньон на стопанина си, макар и с доста огромни размери. Важна особеност при него е, че то може да бъде доста агресивно и е задължително да го вземете от малко, както и да го възпитате добре на дисциплина.

Българско гонче

То е известно и като Лудогорско гонче. Счита се за най-разпространения и добър "ловджия" в България, защото може да изкара дивеча на открито, с който после да се заемат истинските ловджии, хората. Но не защото кучето не може да се заеме само с лова, а за да не отнема "тръпката" на господаря си.

Повечето хора отглеждат и четирите български породи кучета като дворни и много рядко като домашни любимци. В тази връзка е важно да знаете, че когато отглеждате дворно куче не можете да очаквате от него то автоматично да се настрои към зимното време и да е достатъчно да го поите и храните.

Подобно поведение би било не само неадекватно от ваша страна, но и нечовешко. Независимо каква порода е кучето, което сте решили да отглеждате навън, вие трябва да му осигурите достатъчно топъл и уютен дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest