miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да се грижим за кучето през зимата?

Как да се грижим за кучето през зимата?

Как да се грижим за кучето през зимата
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

В сравнение отглеждането на котка грижите за кучетата са доста повече - факт, който не трябва да подценявате. Но не трябва и да забравяте, че именно тези четирикраки са най-добрият приятел на човека.

В следните редове ще се опитаме да ви покажем как да се грижите за вашето куче зимно време, защото много хора допускат грешки в това отношение.

При малките кученца или при дребните породи кучета, най-чувствителни са лапичките и ушите им. На лапичките можете да слагате предлаганите в специализираните магазини кучешки обувки, но доброто подсушаване както на лапите, така и на ушите на кучето, е много важно след разходката в студеното време.

Хидратацията на кучетата е здравословно както през най-топлите летни месеци, така и през зимата. Купичката с прясна вода е задължителна за кучето ви.

Подобно на нас хората, кучетата боледуват повече зимно време. Ето защо е от особено значение да следите здравето на кучето зимно време. Все пак то си остава вашия най-добър приятел, нали така?

Когато се замисляте как да се грижите за кучето зимата, е важно да знаете дали то е чувствително към студа или не. Няма абсолютно никаква необходимост да обличате един Санбернар или пък Хъски в плетена кучешка дрешка. Това са кучета, свикнали със студовете. Следете единствено по време на разходките си да се движат повече.

Дрехи за кучета

На кучетата, които са с къс косъм, зимата не им понася особено добре, независимо дали са малки или големи. Добре е да ги обличате, защото и на вас надали ще ви е приятно зимно време да излизате без връхна дреха.

Грижата за козината на кучетата зимно време изобщо не е за подценяване, особено ако разхождате кучето без предпазни дрехи, защитаващи го не само от студ, но и от мръсотията, свързана със зимната киша и кал. Това е особено важно за онези породи кучета, които са с гъста и къдрава козина. Като Пуделите например. Посещенията при грууминг специалист ще трябва да зачестят, защото иначе ще трябва вие самите да се заемете с ежедневното разресване и почистване на кучето.

Пазете също кучето от антифриз. През зимата използваме много антифриз, вещество, токсично за кучетата. Вземете всички предпазни мерки, за да предпазите домашните любимци от контакт с това вещество.

Дайте възглавници за спане на кучето. Ако имате под с плочки, повърхността може да стане много студена през нощта през зимните месеци. Кучетата обичат да имат комфортна обстановка. Когато се борят да намерят топло място, може да имат проблеми със съня. Затова се опитайте да покриете пода с нещо топло.

На кучетата може да им е студено през зимата

Дръжте кучето в къщата възможно най-дълго. В зимните дни кучетата трябва да прекарват много време на закрито. По принцип не трябва да оставяте домашния любимец навън по-дълго, отколкото можете да издържите на студа. Дори кучета с много козина могат да страдат от измръзване. Ако през лятото вашият домашен любимец спи навън, през студените месеци се опитайте да намерите място вътре: гараж, кухня и т.н.

Зимната грижа за кучето включва и обогатена диета. Рибеното масло е полезно за кучетата през студените месеци. Ако добавите Омега 3 и Омега 6 мастни киселини към диетата на вашия домашен любимец, ще предотвратите възможни раздразнения на кожата и лапичките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest