Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Работните породи кучета

Работните породи кучета

Работни породи кучета
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Кучетата са верни и предани приятели, но също така са и незаменими служители. Някои породи са създадени именно за това – да бъдат перфктните работници с различни предназначения. Ето кои са най-разпространените и най-уважаваните породи работни кучета.

Немска овчарка

Това е изключително популярна порода, която е известна още с наименованието „Елзаска порода“. Макар че е селектирана основно да бъде овчарско куче, тя е използвана като верен служител от полицейски служби, при провеждане на разследвания, в армията, като охранител, за проследяване на престъпници, за провеждане на спасителни операции и др. Това е лесно за обучение куче и изпълнява команди.

Коли

Незаменимо овчарско куче, което и до днес в Шотландия участва в състезания и печели награди. Отличава се с вярност, преданост, силно развито чувството за дълг, смелост и висок интелект. Обучава се лесно и изпълнява кучешки команди. В ролята си на овчарско куче събира стадото, издирва изчезнали овци, спасява животни в беда, прогонва хищници, като се сражава самоотвержено.

Кавказка овчарка

Кавказка овчарка

Това са големи и силни животни, предназначени основно да изпълняват ролята на пазачи и овчарски кучета. Произходът им е от Русия – от Кавказките планини, откъдето идва и името им. Кавказките са смели, решителни, понякога агресивни, настървени и доста своенравни. Поради трудния си характер те са и доста по-трудни за обучение. Но пък качествата им са незаменими и когато бъдат правилно възпитани, са отлични пастири и охранители.

Санбернар

Тези кучета са с швейцарски произход. Породата е създадена от монасите в Санбернарския манастир в Алпите, от който произлиза и името им. Основното задължение на санбернарите е било да издирват и спасяват изгубени пътници или пък затрупани от лавините в планината хора. Макар че са огромни и малко страховити на външен вид, те са изключително миролюбиви, предани и добронамерени същества. Перфектните работни кучета.

Доберман е работно куче

Доберман

Известни са още и като Доберман-пинчер или Тюрингски пинчер. Основното предназначение на тази работна порода кучета е да бъде бодигард на собствения си стопанин, при това – до живот. Развива невероятна привързаност и преданост и може да разкъса всеки злосторник, дръзнал да посегне на стопанина му. Доберманът е силно недоверчив и дори враждебен към всички останали хора, но верен и привързан към семейството, в чиито дом живее.

Голдън ретривър

Тези кучета са с висок интелект, силно желание за обучение и изпълняване на команди, с дружелюбен характер и огромно търпение. Създадени са да придружават ловците по време на поход и да събират отстреляния от тях дивеч. Лесните за обучение Голдън ретривъри, заедно с разновидността Лабрадор ретривър, са перфектни кучета водачи и асистенти на хора с увреждания. Днес това е основната им „работна“ роля и преди да встъпват в нея, преминават специално обучение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest