Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Колко дълго живеят хамстерите?

Колко дълго живеят хамстерите?

Продължителност на живот при хамстерите
Снимка: metalboy25/pixabay.com

Безспорно хамстерите са много сладки и пухести гризачи, които са и перфектния домашен любимец. Важно е обаче да знаете как да се грижите за тях, тъй като от това до голяма степен зависи колко ще бъде продължителността им на живот при хамстерите. Има и други аспекти, които влияят върху това, като например генетика, храната на хамстерите, среда на живот, порода и други.

Продължителността на живот на хамстерите в дивата природа може да варира от половин до две години, като в естествената си среда те имат прекалено много врагове. Най-уязвими са малките гризачи, които лесно стават плячка на хищниците. Освен това те могат да загинат и поради недостатъчното хранене или неблагоприятните климатични условия. Именно затова живеят и доста по-малко от домашните гризачи.

Колко дълго живеят хамстерите?

В домашни условия хамстерите живеят 3-4 години, но това важи само ако се грижите за пухкавите ви приятели много добре.

Сирийски хамстери

Колко дълго живеят хамстерите
Снимка: Free-Photos/pixabay.com

Това е една от най-популярните породи хамстери, които при добри грижи от страна на стопаните си живеят 3-4 години. На височина достигат около 100-200 грама, а на дължина около 13 сантиметра.

Джунгарски хамстери

Това е доста миниатюрна порода, която е доста непретенциозна откъм грижите за нея и освен това тези гризачи са почти всеядни. На дължина достигат около 10 см и могат да тежат от 40 до 70 грама. Активни са основно вечер и през нощта, а през деня спят. С добри грижи от ваша страна могат да живеят 2-3 години.

Хамстери джуджета

Тези миниатюрни гризачи тежат само около 40-50 грама и достигат дължина 4-8 см. Изключително общителни и подвижни са, като хамстерите джуджета живеят 2-3 години приблизително. Много са пъргави и за съжаление най-често загиват следствие именно на травми.

Сибирски хамстери

Също са малки, като на дължина достигат около 7-10 см и тежат средно 40-50 грама. Средната продължителност на живота на хамстерите е 3 години и то ако се грижите много добре за тях. Активни са предимно вечер и през нощта.

Хамстер

Балансираният рацион е важна част от грижите за хамстера. Основните продукти в менюто им са зърнените и бобовите култури, но също така с удоволствие си хапват плодове, зеленчуци и дори варено месо. За един ден могат да изядат средно до 2-3 супени лъжици зърнена смес. Важно е да изключите от менюто им сладкото, мазната храна и солената, а също така хляба и екзотичните плодове. Те са не само вредни храни за хамстери, но дори и опасни за тях, тъй като могат да доведат до алергия или смърт при хамстера, ако им ги давате на постоянна основа.

Всички харесват малките пухени приятели, но ако сте решили да си вземете и вие такъв домашен любимец, тогава е важно да сте запознати с това как правилно да се грижите за тези гризачи. Да знаете какво обичат хамстерите, но и какво е полезно за тях. Именно това е факторът, който оказва най-голямо влияние на продължителността на живот на тези животинки, като всеки стопанин носи отговорност пред своя домашен любимец.

Вижте грешки при отглеждането на хамстери и дали да осиновите хамстер, в случай че още не сте си взели любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest