Miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Болести при златните рибки

Болести при златните рибки

Болести при златните рибки

Аквариумните рибки, дори и най-непретенциозните като гупи, често се разболяват. Златните рибки са особено податливи на болести, тъй като здравето е доста отслабено поради продължително кръстосване в селективни цели.

Важно е да знаете как да се грижите за водните ви обитатели, но и да сте запознати с основните заболявания при златните рибки. Това ще ви спести много нерви, време, усилия, а и пари.

Болести при златните рибки

Златните рибки могат да се наранят сами и да се травмират в острите ръбове на камъните например или пък декорацията в аквариума. Причините могат да са доста различни, включително дори и прекалено агресивните съседи, тъй като златните рибки се отличават със спокойния си темперамент. Именно затова се старайте да избирате винаги жителите на аквариума ви, имайки предвид темперамента на обитателите, за да не се случват такива неприятни инциденти.

Гъбични заболявания при златните рибки

Причинителите на тези болестите са гъбички, които могат да присъстват в аквариумната екосистема, ако не почиствате дома на рибките редовно. Обикновено атакуват рибите, които са ранени, възрастните или тези с по-слаба имунна система.

Сапролегниоза при златните рибки

Диагностиката може да се направи само по външния вид на златната рибка, като в този случай се появяват бели нишковидни полупрозрачни образувания по цялото тяло, които след време започват да приличат на парченца памук. Заедно с това рибката диша много леко и не е подвижна.

Дропсия при златните рибки

Всички рибки могат да се разболеят от това заболяване, включително и златните. Тялото им се подува, като с напредване на заболяването започват да падат и люспите. Важно е да преместите болната златна рибка веднага след като видите първите симптоми, за да не се заразят и другите водни обитатели.

Гниене на перките при златните рибки

Това е много опасно заболяване при златните рибки, което разрушава не само плавниците, но и води до ерозия на цялото тяло на златната рибка. Очите стават мътни, а плавниците започват да чернеят и се появява некроза. Ако не се вземат навременни мерки, тогава рибката не само ще зарази всички водни обитатели, но и ще загине.

Златна рибка

Фурункулоза при златните рибки

В началото се появяват червени и черни петна, както и черни точки по тялото. Очите стават много изпъкнали, като златната рибка изглежда като сляпа визуално. Заболяването е силно заразно и опасно, като е много важно да се започне лечение веднага.

За да разберете, че любимците ви не са добре и боледуват, трябва да сте доста внимателни и да познавате основните признаци на заболяванията при златните рибки и промените в поведението на болните рибки. Към основните признаци можем да причислим следните:

- избледняване на цвета;

- бял налеп;

- бели точки по цялото тяло;

- златната рибка не яде;

- понижена активност;

- неестествено положение на тялото;

- подуване в коремната област;

- некротични язици;

- рибката се търка в камъчетата и другите предмети в аквариума;

- неествено положение на плавниците.

Понякога рибката може дори да страда от няколко заболявания. Например, ако е заразена с паразити, тогава имунитета й доста отслабва. В този случай рибката става уязвима също така на различните бактерии. Всичко това може да доведе дори до некротични язви и летален изход за любимеца. Полагайте правилни грижи за златните рибки, за да намалите рисковете за здравето им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest