Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Колко дълго живеят морските свинчета?

Колко дълго живеят морските свинчета?

Колко дълго живеят морските свинчета

Бъдещите стопани на морските свинчета е съвсем нормално да се интересуват от това колко време живеят тези животинки. Въпросът е доста актуален, имайки предвид че гризачите не се отличават с много голяма продължителност на живота им. Вземайки си такъв питомец винаги ви се иска да направите така, че да увеличите максимално живота им, както и качеството му.

Колко дълго живеят морските свинчета?

В домашни условия морските свинчета живеят средно около 5-8 години, но в дивата природата продължителността им на живот е доста по-малка, а именно около 3 години. Тази голяма разлика е свързана с факта, че в домашни условия тези животни не са подложени на стрес, нападение на хищници и различните болести при морските свинчета.

Отглеждайки и грижейки се за питомеца си, вие носите отговорност за живота му. Именно вие трябва да създадете комфортни условия, да се грижите за морското свинче добре. Сред гризачите морските свинчета са смятани за истински дълголетници, но само ако се грижите добре за тях, те могат да живеят дори и повече от 8 години.

Какво влияе на продължителността на живота на морските свинчета?

Морско свинче

- Породата;

- Наследственост;

- Храненето на морското свинче;

- Грижи;

- Среда на живот;

- Условия;

- Здравен статус.

Как да увеличите продължителността на живот на морските свинчета?

1. Купувайте им само качествена храна за морски свинчета;

2. Водете ги на редовни прегледи при ветеринар;

3. Не ги къпете често и само ако това се налага. Винаги след това ги подсушавайте добре с кърпа, за да не настинат и да се разболеят;

4. Поддържайте физическата активност на животното;

5. Осигурете му просторна клетка, за да може животинката да активно. Осигурете му различни зони за игра, сън и хранене;

6. Не ги прехранвайте, защото тези животни са предразположени към затлъстяване и това може да доведе до редица здравословни проблеми;

Продължителност на живот на морските свинчета

7. Чистете редовно клетката на гризача;

8. Морските свинчета са социални животни, затова е добре да им осигурите компания.

Като цяло тези пухкави приятели имат много добър имунитет, но все пак това не може да ги защити от наследствената обремененост на някои породи. Именно затова е важно да водите животинката ви на редовни ветеринарни прегледи, за да се следи състоянието му. Грижейки се добре за морското ви свинче, вие ще можете да увеличите значително не само продължителността на живот на гризача, но и неговото качество.

Вече знаете колко дълго живеят морските свинчета. Ако пък все още нямате такъв питомец, но мечтаете да си вземете, вижте тези обяви за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest