Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Хапят ли морските свинчета?

Хапят ли морските свинчета?

Хапят ли морските свинчета

Въпреки че по характер морските свинчета са доста спокойни, то все пак не бива да забравяме, че това са гризачи (като хамстерите, чинчилите, джербилите) и за тях е напълно нормално да хапят. Важно е обаче да разберете, че това не се случва просто така, а си има някаква конкретна причина, която е провокирала това държание на животното.

Хапят ли морските свинчета?

По своята си натура тези гризачи са доста спокойни и мирни животни, но в някои случаи тези мили питомци могат да станат доста хапливи. Обикновено провокиращ фактор става нарушаването на личното им пространство.

Най-чести причини да хапят морските свинчета:

1. Държите на сила животното на ръцете си. Като правило това се случва основно, когато питомецът ви е на ветеринар и му слагат подкожна инжекция. Именно затова той свързва тези силни прегръдки с този неприятен спомен чисто инстинктивно и това е причината морското свинче да хапе.

2. Къпането, ресането и рязането на ноктите е доста дразнещо нещо за малките пухкави животни. Ако сте ги приучили от най-ранна възраст, тогава шансът да ви ухапят е доста по-малък, но ако не са свикнали, тогава бъдете готови за тези неприятни изненади.

3. Другата ситуация, която може да предизвика ухапване е баналното чистене на клетката, като така просто да подразните животното, защото му нарушават личното пространство.

Морски свинчета

4. Обикновено морските свинчета не се дразнят, ако ги вземете за малко на ръце, но все пак дори и те могат да не са в настроение и да ви ухапят.

5. Както всички ние, така и животните могат да имат своите си лични предпочитания. Така например едните морски свинчета могат да се дразнят, ако ги докосвате по корема и това да е причината да ви ухапят.

6. Агресията на морското свинче може да е предизвикана от факта, че дълго време сте отсъствали и просто питомецът ви е отвикнал от ласките ви.

7. Не само хората могат да имат психични проблеми, но и морските свинчета. Обикновено психичното разстройство може да се прояви след продължително грубо или жестоко отношение.

8. Морското свинче може да ви ухапе, ако миришете на нещо вкусно, което те обичат много. Именно затова е важно да сте си измили добре ръцете, за да не се случи тази неприятна изненада.

9. Смяната на обстановката е другата често срещана причина, която може да провокира по-агресивното поведение на животните, като това важи не само за морските свинчета.

10. Ако вземете животно на ръце и то е гладно, тогава бъдете готови че най-вероятно ще ви ухапе.

Може морското свинче да ви захапе

Ако все пак сте били ухапани от вашия любимец, тогава е добре да се замислите, каква може да е причина за това и да премахнете провокиращият фактор за това поведение на животното. И не забравяйте, че е добре да купите играчки на питомците си, тъй като така те ще могат да си играят с тях и така този им инстинкт ще е сведен до минимум.

Бъдете сигурни и че знаете как правилно да се грижите морско свинче. Това включва и нежно отношение към гризача без резки движения. Винаги осигурявайте и правилната храна за морското свинче в нужното време. Когато вашият питомец е сит, спокоен и здрав, той не проявил агресивно поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest