miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко дълго живеят сиамските котки?

Колко дълго живеят сиамските котки?

Колко дълго живеят сиамските котки?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Сиамските котки са аристократични животни, които имат доста своеобразен характер. Тези домашни любимци са изключително грациозни, като често могат да са малко агресивни котки, тъй като се смятат за все още не изцяло опитомени. Имат дълги крака и са доста физически активни животни, а също така очите им са големи и сини.

Колко дълго живеят сиамските котки?

Подобно на много други дълголетни породи котки, сиамските котки живеят средно около 15-16 години, въпреки че има и изключения, когато живеят дори 20 години, въпреки генетичните отклонения. Това обаче е по-скоро изключение от правилото, така че не може да се взема предвид, когато говорим за средната продължителност на живот при сиамските котки.

Лесно се адаптират към новите условия на живот и имат много добра генетика, което не никак маловажно. Изключително важно е обаче да полагате добри грижи за сиамската котка, както и да ги водите на редовни прегледи при ветеринар, за да се следи здравето на животното. Основните фактори, които влияят върху продължителността на живота на котката са:

Сиамска котка

1. Условията на живот са много важен фактор, като в домашни условия котките живеят 5 или дори 10 години повече от уличните, които могат да бъдат ударени от кола, да не могат да си намерят храна или пък да се сбият с друго животно.

2. Недостатъкът на вниманието ви също влияе негативно на самочувствието на питомците ви. Важно е да обръщате внимание на сиамската котка, както и да купите на питомеца ви различни котешки играчки.

3. Качествената храна за сиамска котка е другото много важно нещо, от което до голяма степен зависи доброто здраве на вашия домашен любимец. Най-добре е да се спрете на купешката храна, тъй като в нея се съдържат всички необходими витамини и минерали.

4. Хигиената е другият много важен аспект, който не бива да забравяте, тъй като може да доведе до заболявания на сиамската котка. Въпреки че котките са изключително чистоплътни животни, трябва да ги къпете поне 1 път на месеца и редовно да им режете ноктите, както и да ги водите на профилактични прегледи при ветеринар.

5. Наследствеността е другият не по-малко важен фактор, който влияе пряко на това колко години живее сиамската котка. Вземайки си породисто животно, то риска в това отношение се минимизира, тъй като ще сте запознати с това дали питомецът ви има някакви наследствени заболявания.

Продължителност на живот при сиамските котки

Сиамските котки са не само силни, но също така са много активни и грациозни животни. Разбира се, че няма как със 100% гаранция да се каже, колко време живее дадена порода. Всичко до голяма степен зависи от грижите за котката, които полагате и генетичната предразположеност на животното. Качеството на храната е също много важен момент, тъй като при липсата на някой витамин в организма на любимеца ви може да се стигне до редица котешки заболявания.

Ако все още не сте си взели такава писана, но много искате, вижте нашите обяви и цени за сиамска котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest