Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Най-честите заболявания при чихуахуа

Най-честите заболявания при чихуахуа

Чести заболявания при чихуахуа

Въпреки че породата чихуахуа изглежда много здрава физически, тези мъници могат да развият редица кучешки заболявания, ако се грижите неправилно или недостатъчно за питомците си. Ето защо е важно стопаните им да знаят предварително за основните заболявания, които се срещат доста често при тази порода.

Най-честите заболявания при чихуахуа

- очни заболявания;

- кучешка епилепсия;

- вируси;

- кожни проблеми при кучето;

- затлъстяване;

- заразяване с паразити;

- алергия при кучето;

- стомашно-чревни проблеми;

- нарушения на опорно-двигателния апарат.

Симптомите на заболяванията при чихуахуа могат да са доста различни, но все пак общите признаци, че кучето ви не е добре са сходни при различните патологии. Сред най-честите са:

От какво боледува чихуахуа?

- кучето повръща;

- има висока температура;

- диария при кучето;

- сърбеж;

- кучето кашля;

- жажда;

- кучето не яде повече от един ден.

Породата чихуахуа се отличава с големите си очи, като именно поради това те са много склонни към развитието на кератоконюнктивит, глаукома, катаракта и редица други кучешки очни заболявания. Предразположени са и генетично към епилепсията, като гърчовете могат да се съпровождат и с припадъци. Патологичното състояние може да има, както вроден, така и придобит характер. За съжаление, не може да се излекува изцяло, а само се контролира с помощта на предписаните от лекаря медикаменти.

Освен това чихуахуа лесно настиват, което може да е опасно за здравето на питомеца ви, ако не се предприеме лечение. Така например може да се случи дори спазъм на трахеята, затова е важно своевременно да заведете кучето си при ветеринар, ако забележите, че диша шумно, кашля и има безпокойно поведение.

Тези мъници могат да се заразят също така с кучешка чума, вирусен хепатит и други вирусни заболявания, като затова е важно да се извърши навременна ваксинация. Чихуахуа имат здравословни проблеми с пърхота, като причината за това е неправилната грижа, лошото хранене, стреса и алергиите. Профилактично се назначава витамин А, който много помага при кожни заболявания на чихуахуа, а и не само.

Другият проблем е това, че породата чихуахуа страдат често от стомашно-чревни заболявания. Домашните любимци имат запек, диария и повръщане, като това може да е симптом на някое сериозно заболяване, включително на новообразувание, затова е важно да се обърнете веднага към ветеринар. Също така породата има чести проблеми с опорно-двигателна система, като прекомерната физическа активност може да доведе до изкълчване или фрактура.

Куче чихуахуа

Разбира се, че далеч не е сигурно или задължително, че кучето ви чухуахуа ще се разболее, ако има някаква генетична предразположеност. Важно е да следите питомеца ви и неговата активност, като като ако забележите нещо нередно в поведението на домашния любимец, най-добре се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Както сами разбирате, отглеждането на чихуахуа е отговорно занимание. Вземете си такова куче само ако можете да му се посветите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest