Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при сиамските котки

Заболявания при сиамските котки

Заболявания при сиамските котки
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Сиамската котка е една от най-разпространените породи, но и една от най-древните породи котки. Те са изключително красиви и интелигентни животни. Те са предразположени към някои котешки заболявания, които са генетично наследени. Известно е, че сиамските котки живеят по-дълго в сравнение с другите породи. И макар че могат да достигнат до достолепна възраст, докато са млади могат да развият определени здравословни проблеми.

Нека разгледаме някои от честите здравословни проблеми при сиамските котки.

Болест на венците при котките

Подобно на всяка друга порода котки, сиамската порода също е известна с това, че в даден момент от живота си страда от заболяване на венците или устата. Известно е, че възникват проблеми с венците при котките, когато има възпаление в някои или всички поддържащи структури, разположени в дълбочината на зъба.

Това възпаление може да възникне, когато храната или минералите започнат да се натрупват по линията на венците. Това може да доведе до натрупване на зъбен камък, който представлява кафява люспа, образувана по венците или зъба.

Това постепенно може да доведе до появата на котешки гингивит. Ако не се обърне внимание на време, между венците и зъбите започват да се образуват малки пространства. Това се превръща в идеална среда за размножаване на бактерии и микроби. Когато не се вземат мерки веднага, може да се стигне до пародонтоза. Това състояние е сериозно, тъй като може да доведе до разпространение на бактерии в цялото тяло, респективно до увреждания на черния дроб и бъбреците. В такъв случай, стопанинът трябва да полага ежедневни грижи за зъбите на котката. Освен това обърнете внимание на храната за сиамската котка – смес от суха и мокра храна.

Котешки очни заболявания

Сиамска котка

Макар че това не може да се нарече точно болест, все пак това е състояние, на което трябва да обърнете внимание. Може да забележите, че при определени сиамски котки очите са насочени в повече от една посока.

Това отклонение не затруднява зрителната способност на котката. Те се наричат само като кръстогледи сиамски котки.

Сиамските котки също са известни с това, че страдат от друго заболяване на очите, наречено нистагъм. Това състояние може да доведе до трептене на очите. Макар че това не е често срещано заболяване при сиамските котки, трябва да го знаете. Когато започнете да забелязвате такова трептене, по-добре да посетите ветеринаря си възможно най-скоро. Понякога тези симптоми могат да бъдат признак за нещо по-опасно като сърдечен или бъбречен проблем.

Проблеми с бъбреците при котките

Бъбреците са важна част от тялото. Те филтрират всеки отпадъчен продукт, присъстващ в кръвта. Известно е, че сиамските котки страдат от инфекции, тумори, запушвания или свързани с възрастта проблеми, които от своя страна могат да имат отрицателен ефект върху бъбреците.

Болести при сиамските котки

Има моменти, когато бъбреците на сиамките започват да се влошават за определен период от време. Това от своя страна може да доведе до хронично бъбречно заболяване. Трябва да заведете котката си възможно най-рано на ветеринар, за да може лечението да започне.

Имайте предвид, че увреждането на бъбреците при сиамските котки, а и не само, може да бъде необратимо. Затова лекувайте котката си навреме.

Вестибуларна болест

Твърди се, че това е генетично заболяване при сиамските котки. Проблемът е свързан със заболяване на вътрешното ухо, особено нервите, които стигат до ухото. Котката ви би започнала да губи равновесие или наклонява глава, ако има признаци на вестибуларно заболяване.

Понякога могат да се появят симптоми като замаяност или дезориентация на котката. Често това състояние минава от само. Ако проблемът продължава, заведете котката на лекар.

Инфекция на дихателните пътища

Това е често срещано състояние при младите сиамски котки. То е съпоставимо с грипа, който обикновено се среща при хората.

Малко от сиамските котки се разболяват от възпаление на трахеята или носа. Заведете котето на ветеринар, за да се уверите, че не е бронхит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest