Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко дълго живеят йоркширските териери?

Колко дълго живеят йоркширските териери?

Колко живеят йоркширските териери

Породата йоркширски териер е една от най-милите и сладките, като освен това те са идеалното семейно куче, поради игривият си и добър нрав. Обикновено тежат около 3 килограма и се отличават с красивата си гладка козина. Също така тази порода е изключително забавна и обожава малките деца.

Колко дълго живеят йоркширските териери?

Средната продължителност на живот на йоркширските териери е около 11 и 16 години, като до голяма степен това зависи от качеството на вашите грижи за йоркширския териер. Понякога йоркитата живеят до 20 години, но това са редки случаи. Интересен е фактът, че женските кучета живеят около 1-2 години повече от мъжките.

Като цяло малките кучета живеят повече сравнение с големите. Донякъде това може да е свързано с физическата им активност и редица други фактори. Не по-малко важно е това, че тази порода е изкуствено селектирана, което значи, че са били взети под внимание всички фактори, които могат да окажат влияние на продължителността на живот на йоркитата.

Като цяло тази порода е доста издръжлива и здрава. Грижейки се добре за кучето си, повишавате значително качеството му на живот, но и неговата продължителност. Сравнение с другите дребни породи кучета, заболяванията при йоркширските териери са малко. Характерно е и това, че мини представителите на тази порода живеят с 1-2 години по-малко от класическата.

Въпреки грижите на стопанина за кучето, това не дава 100% гаранция, че то не може да се разболее. Най-честите заболявания са:

Йорки

- очните;

- възпаление на панкреаса;

- сърдечно-съдови проблеми;

- ентерит;

- бедрена дисплазия;

- крипторхизъм.

Как да увеличим продължителността на живот на йоркширските териери?

Правилното хранене на йоркширския териер и грижите са от съществено значение, за да може вашият домашен любимец да живее по-дълго. Като цяло йоркширският териер е много лесен за отглеждане. Той е куче за апартамент. Домашният любимец трябва да се къпе няколко пъти седмично със специални кучешки шампоани и балсами, които да направят козината мека и здрава.

Основните причини за смъртта при тази порода са инфекциозните заболявания, затова е важно да се ваксинират своевременно и да посещавате редовно ветеринаря ви за профилактични прегледи. Също така, имайки предвид малкият им размер, те често могат да загинат следствие на някакви травми.

Качеството и продължителността на живота на кучето до голяма степен зависи от правилните грижи, условията на живот и генетичните характеристики на дадения индивид. Ето защо е важно всеки собственик да се грижи добре за кучето си, както и да го води редовно на ветеринар, тъй като така могат да се открият отрано различните заболявания, към които са предразположени йоркширските териери. Трябва да бъдете особено внимателни, ако забележите следните симптоми:

Продължителност на живот при йоркитата

- слабост и намалена активност;

- повръщане при кучето;

- диария;

- повишена жажда;

- често уриниране;

- загуба на съзнание и конвулсии.

Ако и вие мечтаете за такова приятелче, вижте тези обяви за йорки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest