Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко дълго живеят немските овчарки?

Колко дълго живеят немските овчарки?

Колко живеят немските овчарки
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Немските овчарки са едни от най-силните и лоялни породи кучета наред с питбул, каракачанска овчарка, кангал, доберман.

Отличават се с доброто си физическо здраве и дълголетие, но само ако стопаните се грижат добре за тях. За съжаление, дори и тези физически издръжливи питомци, имат много по-малко време в сравнение с нас хората.

Колко дълго живеят немските овчарки?

Факторите, които оказват пряко влияние на продължителността на живот на тази порода са основно наследствеността, качеството на грижите за немската овчарка и издръжливостта на конкретния индивид. Общо немските овчарки живеят 12-16 години.

Важно е да се вземе предвид и пола на кучето, тъй като той също оказва влияние. Обикновено женските немските овчарки живеят 1-2 години повече, тъй като са по-леки, но и по-рядко могат да се сбият с другите животни. Важен фактор е и къде се гледат, като домашните обикновено живеят 2-3 години повече сравнение с уличните кучета.

Немска овчарка

Как да разберем възрастта на немската овчарка?

Лесно можете да определите това по следните фактори:

- качество на козината - при младите кучета тя е по-мека и блестяща, докато при възрастните питомци става по-рядка и твърда;

- темперамент - колкото по-старо е кучето, толкова по-пасивно ще се държи и характерът на немската овчарка няма да се проявява;

- зъби - най-остри са кучешките и резците при кученцата под една година, като при възрастните те стават доста по-закръглени и изтъпени.

Вероятно всеки стопанин си е задавал въпроса: На колко години е моят домашен любимец в човешки години? Дори опитните кинолози няма да могат да ви отговорят точно на този въпрос, но средно 1 кучешка година се равнява на 5-7 човешки.

Как да увеличим продължителността на живот на немската овчарка?

Продължителност на живот при немските овчарки

Основният фактор, влияещ върху продължителността на живота на немската овчарка, е здравето от самото раждането. Ако кученцето е силно и има добро родословно дърво, но също така няма никакви вродени кучешки заболявания, тогава основната задача на стопанина е само да поддържа доброто му здраве с подходящите грижи и редовните ветеринарни прегледи. Важно е също така да имате предвид това, че кучето няма да може да живее дълго без качествена храна. Храната на немската овчарка трябва да е богата на витамини и минерали:

- калций за формиране на скелета;

- витамин С - за имунитета;

- желязо - за кръвоносната система.

Можете да храните кучето си, както с готови кучешка храна, в която се съдържат всички необходими витамини, минерали и микроелементи. Другият вариант е да храните немската овчарка с домашна храна, но тук ще се наложи да купувате на питомеца си допълнителни витаминни добавки, за да е максимално балансирано храненето и да гарантира здравето на немската овчарка.

Не по-малко важни са редовните профилактични прегледи при ветеринар, както и физическата активност на кучето. Също така трябва да се грижите добре за хигиената на кучето ви, тъй като това също може да доведе до редица здравословни проблеми, които да окажат влияние дори на продължителността на живота на немската овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest