Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какви отрови дебнат кучето у дома?

Какви отрови дебнат кучето у дома?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Какви отрови дебнат кучето у дома

В много случаи отравянето на кучета се случва в дома на стопаните. Къщите ни са пълна с неща, които, погълнати от кучетата, могат да им навредят повече, отколкото си мислим. Отровата може да попадне в тялото или чрез пробив през кожата, или чрез вдишване директно в белите дробове, като най-честите случаи са тези, при които куче яде от любопитство нещо токсично.

Видовете отрови

Лекарствата са основният източник на отравяне на кучета. Тъй като лаещият приятел може да изяде аспирин, противозачатъчни или хапчета за сън, всякакви лекарства, небрежно оставени на една ръка разстояние.

Тогава друг източник на отравяне са миещи разтвори или препарати. Особено след като някои кучета имат навика да пият вода от тоалетната. Може и да им хрумне да хапнат нещо, използвайки препаратите, останали в банята.

На свой ред идват и отрови срещу различни вредители или нежелани наематели на къщата, независимо дали са вещества, които се борят с появата на бръмбари, мравки или мишки. Всяко от тях може да причини сериозни здравословни проблеми на кучето.

Химикалите, съхранявани в гаража, ако имате такива, също са постоянна опасност за здравето на кучето. Изтичащата от автомобила спирачна течност, както и петна от бензин или масло, бои и всичко, свързано с тях, винаги могат да бъдат основен източник на проблеми.

Има различни отрови за кучета

Първа помощ на отровено куче

Ако сте хванали кучето точно когато яде нещо, което може да доведе до отравяне, тогава действайте бързо, опитвайки се да го накарате да изплюе погълнатото. Ако погълнатият материал не е корозивен, тогава можете да дадете на кучето горчица, солена вода или сода за хляб да повърне. 

Но направете това само ако сте сигурни, че е изминал по-малко от час, откакто кучето е поело отровата. В противен случай ще бъде твърде късно и вие няма да направите нищо, освен да му създадете повече проблеми, отколкото той има. 

Дори по това време храненето му с мляко и зърнени храни може да доведе до ситуацията, при която част от отровата може да се абсорбира от тялото. От този момент обаче ще трябва да уведомите вашия ветеринарен лекар, особено ако любимецът е погълнал странно вещество, което не е известно как действа върху човешкото тяло.

Има много опасности за кучето у дома. Сред тях са и някои човешки храни. Например шоколадът е вредна храна за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest