Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Заек Мини Рекс

Заек Мини Рекс

Заек Мини Рекс
Снимка: Mandz11 Pixabay

Мини Рекс е порода декоративни зайчета, които са потенциалните перфектни домашни любимци. Кое ги прави такива? Те просто доказват веднъж завинаги, че размерът няма значение. Умаленият размер изобщо не накърнява красотата на зайчетата. Те са известни със своята пропорционална физика, луксозно кожухче и очарователен цялостен външен вид.

Миниатюрният размер за Мини Рекс само засилва неговата привлекателност. Всичко, което хората обичат в зайците, е поместено в миниатюрна опаковка, която е очарователна във всякакъв аспект. Това прави тези минита едни от най-търсените декоративни домашни любимци.

Създаване на породата Мини Рекс

Генът на типа Рекс е открит през 1900 година във Франция. Тези видове зайци започват да се развъждат и отглеждат по цял свят скоро след това. Търсенето е голямо и се разширява до нуждата от малки екземпляри. Така се ражда Мини Рекс, събрал всички любими качества на породата в малко пухкаво кълбо.

Породата Мини Рекс е разработена за първи път от Monna Berryhill от Тексас, която е отгледала най-напред черно джудже Рекс. През 1986 година тя представя породата на Американската асоциация на животновъдите на зайци и организацията признава мъника за нова порода. Оттогава зайчето е фаворит сред домашните любимци по света.

Описание на заек Мини Рекс

С половината от размера на стандартния Рекс, тези зайчета тежат между 3 и 4. 5 килограма, когато са напълно зрели. Женските са по-големи от мъжките.

Мини Рекс има компактно тяло. Гърбът му е заоблен, с добре развити рамене, задница и среден дял. Тялото е добре оформено, дълбочината и ширината му са в баланс. Краката му са прави и доста къси.

Главата му трябва да бъде близо до раменете, с къс врат, което придава на зайчето компактен вид.

Ушите му са дебели и изправени нагоре. Максималната им дължина е около 9 сантиметра. Тази разкошна физика може да бъде определена като шедьовър на заешки дизайн.

Заекът Мини Рекс има специфичен вид козина, различна от меката вълна на някои породи. Козината му е плътна, права, гладка и пружинираща, без да е прекалено мека или копринена. Дължината е между 2. 5 и 4 сантиметра. При допир това усещането е кадифено и е истинско луксозно удоволствие. Добрата новина е, че поддържането на това лукс палто не изисква прекомерни грижи.

В цветово отношение Мини Рекс се предлагат в истинска дъга от цветове и маркировки. Те включват самур, рицинова, синя, хималайска, люлякова, опалова, рисова - това е всеки цвят с бяло, трицветна. Те отговарят наистина на всякакви цветови предпочитания. Ето как изглежда зайче от най-търсените цветове:

Черно - наситен, тъмен, блестящ черен цвят, смесен с тъмносин подцвет. Очите са тъмнокафяви.

Синьо - тъмносин цвят, със средно синьо. Синкаво-сини очи.

Кастор - зайчетата са с богат кестеняв цвят с черен връх. Подцветът е син или бял с оранжева междинна лента. Коремът е кремав, както и околоочните кръгове и на челюстите. Очите са или кафяви, или черни.

Чинчила - искрящ микс от перлено и черно. Коремчето е бяло. На ушите има черно, а очните кръгове са перлени. Горната част на опашката е черна, дъното обаче е бяло. Очите са или кафяви, или синкаво-сиви.

Шоколад - лъскав шоколадово-кафяв основен цвят. Гълъбово-сив подцвет. Очите са кафяви.

Хималайски - тялото е ярко бяло. Ушите, краката, опашката и носът са тъмносини или черни. Тъмни нокти на краката и розови очи.

Люляк - гълъбово сиво палто, леко оцветено с люляково. Подходящи нокти на краката и синкаво-сиви очи.

Lynx- светлокафяв цвят, покрит с люляк. Бял подцвет. Очните кръгове, около челюстите, коремчето, вътрешността на ушите и долната част на опашката са бели. Очите са синкаво-сиви.

Сребърна куница - приети цветове са черно, синьо, шоколад или люляк с бяло или сребристо под корема, брадичката, опашката, на главата, зад ушите и кръгови маркировки около очите.

Опал - средно син цвят в горната част на тялото, светлокафяв междинен. Примесен е с кремаво. Очите са синкаво-сиви.

Костенурка - този тип е особено интересен с богатия си оранжев цвят с тъмно засенчване на корема, краката, лицето и ушите. Очите му са кафяви.

Характер и поведение на заек Мини Рекс

Зайчетата Мини Рекс са по-живи и подвижни от стандартните зайци Рекс, но са добродушни и лесни за гледане. Те са интелигентни и много привързани. Отнасят се майчински и затова често осиновяват други зайчета. Радват се на компанията на хората и останалите представители на вида.

Тези миниатюрни зайчета са много активни и могат да бъдат буйни и игриви. Те обаче са много крехки и затова при игра с деца трябва да бъдат наблюдавани.

Грижи за заек Мини Рекс

Макар да изглежда прекалено крехко, това зайче не изисква особени грижи. Когато е необходимо може да бъде почистено кожухчето му с влажна кърпа. Честото къпане не се препоръчва, защото мъничето може да настине. Освен това текстурата на козината се поврежда от прекалено почистване.

Като всеки домашен любимец, така и това зайче се нуждае от свой дом. Това трябва да бъде безопасно място за спане, хранене и тоалет. Това може да бъде клетка, но трябва да е подбрана добре и обезопасена. Да се има предвид, че зайчето гризе непрекъснато всичко, което му се стори подходящо и може да прегризе материала. Дъното е нужно да бъде удобно, защото стъпалата им лесно се нараняват.

Клетката също се нуждае от трици, дървени пелети, сено или картон, който да се сложи на пода. Те се почистват редовно и се подменят всяка седмица.

Хранене на заек Мини Рекс

Зайчетата Мини Рекс се нуждаят от балансирана, здравословна диета, съставено основно от гранули и сено. Око 70 процента от общата храна представлява гранулираната храна и фуражът.

Възрастните зайчета консумират по четвърт чаша гранули на всеки 5 килограма живо тегло с високо съдържание на фибри всекидневно.

Обичат пресните плодове, листни зеленчуци и обикновени зеленчуци като моркови, зелена и червена салата, целина, манго, круша, праскова и други. Трябва да се проучи добре опасността от всяка храна. Ябълките например са сочни, но пък семената им съдържат малки количества цианид.

Здравословни проблеми при заек Мини Рекс

Мини зайчетата Рекс са сравнително здрави животни, стига да живеят в подходяща здравословна среда. Склонни са към проблеми със зъбите, които растат цял живот. Ако не се износват с правилна скорост, може да започнат да растат в челюстта и лицето му.

Признаците за такъв болезнен свръхрастеж са загуба на апетит, мудност, лигавене. Зъбите се проверяват всяка седмица за обрасли зъби, тъй като е нужна незабавна намеса на ветеринар.

Страдат и от респираторно заболяване, изразяващо се в сълзене на очите, кихане и хрема. Това не е обикновена настинка, а бактерия, която причинява рани, абсцеси и дори слепота на зайчетата.

Кастрирането на зайчетата става на 4-6 месеца, за да се избегнат рискове за здравето.

Обучение на заек Мини Рекс

Тези симпатични създания не се обучават лесно, но все пак не е невъзможно да бъдат приучени да отвръщат на това, което се иска от тях, но е нужно голяма търпение. Ако бъдат принуждаване към нещо, те може да станат агресивни и да откажат да участват.

Обичат играчките и с удоволствие се възползват да се забавляват. Понякога си играят със съвсем прости и непотребни неща, които са предвидени за изхвърляне. Всичко зависи от индивидуалния характер на зайчето, а всяко от тях е уникално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest