miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Породи кучета за хора без опит

Породи кучета за хора без опит

Породи кучета за хора без опит
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Кучетата са едни от най-желаните и най-разпространените домашни любимци. Въпреки това много хора отлагат с години сдобиването с четириног приятел по различни причини. Една от тях – съмнение дали ще се справят с предизвикателството, особено когато това ще бъде първото ви кученце.

Животното у дома изглежда като предизвикателство за новите собственици. При добър избор на порода и при малко повече ентусиазъм обаче възпитанието и отглеждането на куче е едно от на-прекрасните изживявания!

Какво обаче трябва да знаете, ако планирате такава стъпка? Обмислете добре с какво време разполагате и дали сте склонни да направите някои промени в живота, който сте водили досега.

Ако след работа излизате и се прибирате късно, то след сдобиването с куче то ще ви очаква у дома не само за разхода, а и за внимание и игри. Не бива да забравяте, че домашният любимец е дългосрочен ангажимент, който не можете и не бива да захвърляте просто така. То ще изисква разходка ежедневно, минимум сутрин и вечер.

И в този ред на мисли – има подходящи и неподходящи породи както за различните типове хора, така и спрямо опита, който имате. Така например, ако живеете в апартамент, нямате дълго време за тичане с четириногото и нямате опит, една от подходящите породи е йоркширският териер.

Този малък компаньон е едновременно енергичен, но и няма нужда от тичане с часове и километрични разходки. Едновременно с това е подходящо куче за деца. Йоркширските териери се привързват много към семейството, в което живеят, но имат нужда от редовна поддръжка на козината и повече упоритост при възпитанието – защото понякога са непослушни на инат.

Пуделите са друга по-малка порода, подходяща за новобранци. Можете да изберете между мини пудел и кралски пудел. Те са изключително добри и любвеобилни както към стопаните си, така и към децата в семейството.

Лесно се поддават на дресировка, адаптират се лесно към промените в домакинството – ако очаквате дете, например, четириногото ще го приветства заедно с вас. Темпераментът им е кротък, но и жизнерадостен. Отново поддръжката на козината на пуделите и отнема малко повече време – подобно на йоркширските териери.

Пудел
Снимка: pixabay.com

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите също са идеални за първо куче. Те са средни по размер и са подходящи за стопани, които не са силно енергични. Не очаквайте от това четириного да тича с вас сутрин в парка. То има нужда от разходка два пъти дневно, но не е свръх енергично.

Дори и то да не настоява за разходка, вие не бива да го забравяте, защото движението е от съществено значение за здравето на това животно. Те са подходящи и за семейства с деца - защото са добродушни, нежни, спокойни и обичат да бъдат глезени.

Козината на Кинг Чарлз шпаньол е лесна за поддръжка, лесно научават правилата на дома и са изключително добронамерени към всеки нов член на семейството. Те са подходящи кучета за неопитни стопани.

Мопсовете са перфектният избор за стопани, които търсят мързеливо куче. Те се разбират добре с всички хора, няма да лаят непознати гости в дома ви, ще се разбира добре и с децата ви. Малкият им размер и мързеливият им нрав означава, че те имат нужда от по-кратка разходка и ще се чувстват добре и в по-малък или среден по големина апартамент.

Те са късокосмести, затова козината им на практика е елементарна за поддръжка, а домът ви ще остане чист. За мопсовете обаче трябва да знаете, че са предразположени към някои заболявания, като проблеми със зрението и трудности при дишане. Иначе са добри кучета за хора без опит.

Ако причината да отлагате закупуването на домашен любимец е алергия, то имаме добри новини за вас – породата Бишон Фризе е за вас. Това малко кученце се разбира чудесно с деца и е идеално за хора с алергии, защото козината му е хипоалергична.

Бишон фризе

Тези животни се поддават лесно на дресура, обожават човешката компания и игрите. Социализират се лесно, а малкият им размер ги прави подходящи за отглеждане и в апартамент.

От по-големите породи кучета подходящи за новобранци са Голдън ретривърите и Лабрадорите. Те са идеалните семейни кучета – привързват се изключително много към стопаните си, чистосърдечно обожават човешкото внимание и ще обичат децата ви колкото ги обичате и вие.

Те обичат вниманието, игрите, но ще са щастливи и просто да полегнат на скута ви. Тези породи са изключително социални, но добродушни. Лесно научават всичко, което е необходимо и ще изпълняват командите и исканията ви, за да ви удовлетворят. Голдън ретривърите имат нужда от повече грижа за козината, а лабрадорите са късокосмести и изискват по-малка поддръжка. И двете породи обаче имат нужда от дълги разходки.

Грейхаунд е друго голямо куче, с което лесно ще се справите – на първо място, козината им е естествено кадифена и много лесна за поддръжка. Те са много тихи, много възпитани, но енергични и игриви, когато сте вън.

Те с удоволствие ще тичат с вас, така че ако джогингът в парка е вашата страст, това куче ще пасне идеално на характера ви. Не се разбират добре с котки и други домашни любимци, но обичат деца и с радост ще се включват в семейни приключения.

Това бяха няколко породи кучета за хора без опит. Помнете обаче, че непородистите кучета също са много подходящи за новобранци, защото се адаптират лесно, здрави са и не изискват някакви много специални грижи. Затова ви съветваме да си вземете именно такова куче, ако сте неопитни в отглеждането на домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest