Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-едрите животни на планетата

Най-едрите животни на планетата

Най-едрите животни на планетата

Нашата планета е обитавана от най-различни живи същества, започвайки от едноклетъчните организми и стигайки до огромните гиганти, като за съжаление част от тях са пред изчезване. Тези животни са поредно потвърждение за това, че природата е уникална сама по себе си и е създала неповторимо разнообразен и красив животински свят.

Ето ги най-едрите животни на планетата.

Зелена анаконда

Гигантските анаконди живеят в Южна Америка. Обичайните им места на обитаване са реките и отдалечени недостъпни места. Прекарват по-голямата част от живота си във водата, като от време може да изпълзят на сушата, за да се попекат на слънце.

Бяла мечка

Бялата мечка е едно от най-едрите животни

Животното може да достигне на височина до цели 3 метра (средно 2-2.5 м), а теглото на мечката варира от 500 кг до 1 тон. Има черна кожа, а козината е все едно прозрачна, тъй като е лишена от пигментация. Полярните бели мечки прекарват по-голямата част от времето си във водата и могат да плуват със скорост до 10 km/h.

Соленоводен крокодил

Това е най-едрото влечуго в света, като името му идва от хабитата на обитаване. Може да се срещне както в сладководните басейни, така и в соленоводните. Силата на ухапване на средно голям крокодил според проучвания е еквивалентна на 1600-2000 кг.

Жираф

На височина мъжките достигат огромните 6 метра, така че само дървета могат да се конкурират с тях. Теглото им варира, но е средно около 1 тон, а сърцето е необичайно развито, тъй като трябва да изпомпва огромно количество кръв до толкова голяма височина височина, за да нахрани мозъка. Сърцето тежи около 12 кг, а шията - повече от 200 кг.

Хипопотам

Хипопотамът е сред най-едрите животни на планетата

Тези едри животни могат да чуват и да издават звуци, както над повърхността на водата, така и под нея. Могат да задържат дъха си до 5 минути, благодарение на мощните си бели дробове. Лесно могат да отворят устата си до 120 см, а силата им на ухапване е еквивалентна на повече от 200 кг. Един възрастен хипопотам лесно може да изяде триметров крокодил.

Бял носорог

Той е един от най-големите сухоземни бозайници в света, втори след слона. Теглото му варира от 2 до 4 тона, като някои индивиди могат да тежат дори цели 5 тона. Има правоъгълна муцуна, като въпреки огромните си размери, е лесна плячка за бракониерите.

Африкански саванен слон

Въпреки внушителното си тегло от 4-6 тона, слоновете могат да достигнат скорост до 40 km/h. Интересен факт за женските е това, че техният гестационен период продължава цели 22 месеца.

Щраус

Щраусът е сред най-едрите птици на света

Тази птица не може да лети, като ако забележи опасност, тогава започва да бяха изключително бързо. Може да развие скорост до цели 70 км/ч, като дори малките могат да бягат с до 50 км/ч. Тези едри птици се хранят с различна растителност, така че могат да се справят дълго време без вода, получавайки влага от растенията.

Кашалот

Ако от другите животни не успяхте да се впечатлите, то в случая с това животно няма да има човек, който да не остане изумен от гигантските му размери. На дължина достига цели 20 метра, а на тегло до огромните 60 тона. Може да се гмурка на дълбочина до 2000 метра и да прекарва под водата около 2 часа. Подобно на другите китове, кашалотите също използват ехолокацията, за да търсят плячката си и да си общуват помежду си.

Син кит

Тялото му е дълго цели 33 метра и тежи 150 тона. Ако трябва да направим сравнение, то дължината му е повече от два автобуса, а сърцето е с размерите на средна кола. Продължителността им на живота е също много впечатляваща, като учените смятат, че тези животни могат да живеят до около 90 години.

За съжаление голяма част от тези животни скоро могат да станат само част от историята на нашата планета, тъй като бракониерите не спират да ги убиват, намалявайки значително популацията им. Въпреки гигантските си размери, тези животни не могат да се защитят от враг номер едно - човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest