Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво трябва да е менюто на едно куче

Какво трябва да е менюто на едно куче

Какво трябва да е менюто на едно куче
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Храненето на кучето е ключов момент за неговото доброто здраве и самочувствие и затова е важно да обръщате особено внимание на рациона на домашния ви любимец и да го храните разнообразно. Питомеца ви трябва да получава заедно с храната всички необходими хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи, тъй като в противен случай може да се развият редица опасни заболявания.

Нека видим с какво не трябва и с какво трябва да храните кучето.

Въпреки че реално различни породи кучета са всеядни, то това далеч не значи че можете да ги храните с всичко. Към забранените храни за кучета спадат:

- сладките храни;

- броколи;

- бобови култури;

- мазни храни;

- пържени храни;

- консерви;

- сурова риба;

- макарони;

- бял хляб.

Изборът за хранене на кучето е от фундаментално значение. Ако се спрете на сухите храни, тогава реално не се налага да мислите за това дали кучето ви получава всички необходими микроелементи, витамини, минерали и хранителни вещества. Имайте предвид обаче, че при избора ви трябва да се съобразите с индивидуалните нужди на породата и възрастта на кучето ви.

Хранене на кучето

Ако обаче се спрете да естественото хранене на кучето, тогава трябва да обръщате особено внимание на конкретните продукти, както и на количеството им, тъй като в противен случай кучето ви може да не получава всички важни вещества, което да окаже негативно влияние на здравето на питомеца ви. Количеството на храненията се различава в различната възраст, а именно:

- до 2 месеца - 6 пъти на ден;

- от 2 до 4 месеца - 5 пъти дневно;

- от 4 до 6 месеца - 4 пъти на ден;

- от 6 до 10 месеца - 3 пъти дневно;

- от 10 месеца - 2 пъти на ден.

Към полезната натурална храна за кучетата можем да включим:

- месо и карантии;

- риба;

- млечни продукти;

- зърнени храни и трици;

- зеленчуци и плодове.

Менюто на кучето трябва да се съставя в съответствие с основните му нужди и потребности. Не трябва да правите чести промени, като е по-добре диетата да се състои от познатите ви храни. Натуралното хранене трябва да съдържа:

- месни продукти - 50-70%;

- зърнени храни и култури - 15-40%;

- зеленчуци и плодове - 15-25%;

- мазнини - до 1%.

Има много спорове около принципите на храненето на домашните любимци. Някои ветеринари са за готовите сухи храни, други са категорично против тях. Как да храните кучето си избирате сами вие, но трябва да помните, че естественото хранене трябва да е винаги разнообразно и балансирано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest