Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при пуделите

Заболявания при пуделите

заболявания при пуделите
Снимка: pixabay.com
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Пуделите са пъргави и весели кучета с ярък външен вид и красива дълга козина. За съжаление, както и повечето кучета, така и те са предразположени към определени заболявания.

За да минимизирате вероятността от редица патологии, трябва да се грижите за питомеца ви, да го храните здравословно и разнообразно, но и да го водите на редовни профилактични прегледи при ветеринар.

Заболявания при пуделите - кои са най-често срещаните? Вижте повече в следващите редове:

1. Епилепсия

Сериозно генетично заболяване при пуделите, което може да се прояви през 2-3-та година от живота на домашния любимец. Епилепсията при пуделите най-често започва да се развива поради стрес, нервно претоварване, неправилна диета. Симптоми: припадъци, нестабилна походка. Патологията е лечима, но само ако стопанинът забележи своевременно признаците на заболяването.

2. Дисплазия на тазобедрената става

Това заболяване е характерно за големите пудели. Поради разрушаването на ставните тъкани кучето започва да накуцва и изпитва болка при движение. В ранните етапи подлежи на терапия и лечение, но в по-късните стадии се налага хирургична намеса.

3. Срастване на носните проходи

Миниатюрните той пудели са склонни към стесняване или сливане на носните проходи. Тази патология се проявява със следните симптоми: оток на лигавицата, хъркане и трудно дишане. В този случай се налага хирургична интервенция.

4. Атрофия на ретината

Наследствено заболяване, при което се развива дегенерация на ретиналните клетки. Кучето започва лошо да се ориентира в тъмното, а в по-късните етапи на атрофия - и на светло. От това заболяване могат да страдат пуделите на различна възрасти, тоест този фактор не е определящ. Атрофията на ретината може да доведе до катаракта при кучето, а също така до намалена или пълна загуба на зрението.

5. Хипотиреоидизъм

Получава се вследствие на нарушения в работата на ендокринната система, което води до наднормено тегло, влошено състояние на козината и кожата, повишен апетит. Лекува се с лекарства, които нормализират функцията на щитовидната жлеза.

6. Сърдечно-съдови патологии

видове болести при пуделите
Снимка: pixabay.com

Това са често срещани заболявания при пуделите, които могат да се развият поради физическо претоварване, стрес, вродени дефекти (2. 5-3%). В зависимост от вида на заболяването на сърдечно-съдовата система, симптоматиката се проявява под формата на задух, припадък, кашлица, анорексия, асцит. Лечението е медикаментозно, като също така се назначава определена диета и се препоръчва намаляване на стреса.

7. Диабет

Захарният диабет при кучето може да се развие поради метаболитни нарушения и патологии на панкреаса. Симптомите на заболяването са постоянна жажда, загуба на тегло или наддаване, слабост, нестабилна походка. Диабетът се лекува с медикаменти и се предписва специална диета.

8. Бъбречно-каменна болест

Уролитиазата протича с метаболитни нарушения и проблеми в работата на пикочно-половата система. Проявява се в болезнено или често уриниране, неприятна миризма или кръв в урината. По време на лечението се предписват подходящи лекарства и диета.

9. Паразити

Пуделите често страдат от ектопаразити (бълхи, кърлежи, въшки), както и от хелминти. Появата на външни паразити е най-често придружена от сърбеж. При хелминти може да се появи повръщане, диария, загуба на апетит и на тегло. Именно затова е важно редовно да обезпаразитявате кучето си(на всеки 3-4 месеца или при откриване).

10. Авитаминоза

Авитаминозата при кучето се развива поради недостиг на основни витамини. Лечението се състои в приемането на различни витаминни комплекси от животното.

Много от посочените заболявания при пуделите могат да бъдат избегнати, а именно, ако храните кучето си балансирано и здравословно, спазвате времето за ваксините и редовно водите любимеца си на профилактични прегледи. Пуделите се ваксинират в ранна възраст, като основните се извършват срещу бяс, чума, инфекциозен хепатит, парагрип и други опасни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest