Miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Арована - какво трябва да знаем?

Арована - какво трябва да знаем?

Рибки Арована
Снимка: zoosnow Pixabay

Тази необичайна риба е широко известна на акваристите под популярното име Arowana и обитава басейна на река Амазонка. Арованата е лесно разпознаваема по широкото си плоско тяло, големи лъскави люспи и характерната уста, която се отваря широко, за да улавя всяка плячка, която се приближава (риба, насекоми, ракообразни или ларви).

Спада към семейството на сладководните има доста интересна мозаечна окраска на люспите. Перките са дълги, като това важи за дорзалните. От друга страна пекторалната и вентралната перка са доста по-малки по размер.

Интересното при арованата е това, че тези рибки са приспособени към дишането на въздух, като за целта го засмукват с плавателния си мехур.

Той наподобява белодробна тъкан, като е покрит с богата мрежа от капиляри. Името на рибата арована идва от индонезийски, като в буквален превод значи "райска риба". Тези рибки са хищници по своята природа, като често се хранят на водната повърхност.

Характерна особеност на поведението на арованите е това, че те са "скачащи", тоест могат да отскачат от водата на цели 2 метра, като така ловуват и хващат различни насекоми, ракообразни, риби или ларви.

Именно затова те се наричат "водни маймуни" в Южна Америка. В естествената си среда живеят в районите със спокойна вода, гъсто обрасла с растителност и с малко количество кислород.

Отглеждане на рибки Арована
Снимка: zoosnow Pixabay

Рибките арована се грижат за малките си, като за тях е характерна така наречената орална инкубация, което значи, че родителите държат яйцата на развиващите се малки в устата си, като те могат да наброяват стотици.

Друга характерна особеност на поведението на рибките арована е това че те са отшелници. Това значи, че могат да съжителстват с други водни обитатели, само когато са малки. Възрастните индивиди обаче могат да са доста агресивни и да проявяват доминантно поведение. Най-добрите рибки за съжителство с тях са блестящ барбус и риба паку.

Най-добре е да храните рибите арована с жива или пък замразена храна. Имайте предвид и че трябва да се съобразите с големината на аквариума, тъй като той може да им отеснее след 7-8 месеца.

Австралийските видове на арована е най-добре да бъдат отглеждани в големи аквариуми (> 2000 литра) с добро осветление и достатъчно пространство за плуване. В природата те рядко достигат до един метър дължина поради постоянна конкуренция с другите риби, но в условията на отглеждане в аквариуми могат да достигне до огромните 1. 5-2 м.

Имайки предвид всички тези особености на рибките арована, може да се направи логичният извод, че те не са много лесни за отглеждане рибки, особено ако досега не сте гледали рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest