Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Видове питбули и техните особености

Видове питбули и техните особености

Видове питбули и техните особености

Американският питбул териер е една от най-популярните породи кучета. За съжаление все още много хора имат погрешно мнение за тях и ги смятат за опасни дори след преминато обучение. Това често се дължи на неразбиране и неправилно тълкуване на тяхната същност. Истината е, че повечето питбули могат да бъдат сред най-любвеобилните, лоялни и красиви другари, които човек може да има.

Ето кои са най-често срещаните видове питбули:

Американски питбул териер (American Pit Bull Terrier)

Това е породата, от която се вярва, че са произлезли останалите породи питбули. И въпреки че някои хора смятат, че агресията е обичайна черта на характера на това куче, американските питбул териери всъщност имат изключително приятелски и спокоен характер. Те са също интелигентни и работливи. На тегло могат да достигнат между 13 и 25 кг.

Колби (Colby)

Развъждането и размножаването на колби започва през 1889 с цел кучешки боеве. Тази порода има балансиран характер и е отлично куче за семейство с деца. Питбулът колби се характеризира с широка силна глава с плоска и набръчкана муцуна. По принцип не са много тежки.

Американски стафордширски териер (American Staffordshire Terrier)

Американски стафордширски териер

Кучетата от порода Американски стафордширски териер имат добре развити мускули, особено в областта на гърдите. Могат да тежат до 35 кг и често козината им е с един или два цвята, а понякога и на петна. Това като цяло е доста тиха порода питбул, но има силни инстинкти.

Бултериер (Bull Terrier)

Една от най-забележителните физически характеристики на бултериера са триъгълните му очи. Тези кучета са упорити, но нежни и се нуждаят от компанията и обичта на своето семейство. Те са смели и енергични и могат да достигнат до 35 кг.

Stuffawler

Особеност на този вид питбул е, че е развъдена за кучешки боеве. Може да достигне на тегло до 35-40 кг. Някои хора смятат, че тези кучета са агресивни, но истината е, че агресивното поведение често зависи от отношението на собственика.

Американски син питбул (Blue nose pitbull)

Тази порода също се счита за вид питбул и представлява кръстоска между неаполитански мастиф и Дог Бордо. Тези кучета имат мощна челюст и здраво и тежко тяло. Теглото им може да варира между 45 и 60 кг.

Стафордширски бултериер (Staffordshire Bull Terrier)

Стафордширски бултериер
Снимка: Lindasay Pixabay

Стафордширският бултериер е компактно, мускулесто и пъргаво куче, което може да тежи между 11 и 17 кг. Въпреки че много породи питбули показват териториално поведение спрямо други кучета и животни, тази порода се отличава със своя приятелски характер, особено с децата. Те са интелигентни животни, пълни с жизненост и желание за игра. Силната привързаност, която развиват към стопаните си, ги прави много подходящи за семейни любимци.

Мексикански питбул (Mexican pitbull)

Това куче е най-малкият вид питбул и е предназначено за кучешки боеве. Характеризира се с това, че е много издръжливо въпреки тънката си, но мускулна структура. В момента развъждането и селекцията му са незаконни, но тези питбули все още се използват за кучешки боеве. Тези кучета лесно се доверяват на хората.

Пинат (Pynat)

Кучето пинат е тънък, но мускулест тип питбул, който може да тежи до 30 кг. Козината му обикновено е кафеникава, а носът е мек. Използва се като ловно куче.

Pitbull Gamer

Това е друг тип питбул, за съжаление също развъден за куешки боеве, което ги прави неподходящи за неопитни собственици. Тези кучета са много атлетични, с тънка и мускулести тела. Теглото им може да варира между 25 и 30 кг.

В предвид голямото разнообразие от видове питбули, нормално е да се запитаме коя е най-добрата порода. Този въпрос е доста труден за отговаряне, защото всяко куче има различни характеристики, които сами по себе си не са нито отрицателни, нито положителни.

Така че, за да направим правилния избор е необходимо да се замислим какво търсим в едно куче, какви са условията, които можем да му предложим и какви умения имаме, за да се справим с отглеждането на куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest