miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Защо аквариумните рибки умират?

Защо аквариумните рибки умират?

Защо аквариумните рибки умират

Ако обичате водните обитатели и сте решили да си вземете рибки за домашни любимци, тогава е добре да се запознаете не само с основните моменти при грижата за тях, но и какви са най-честите причини рибките да умират. Първите ви опити да се грижите за рибки може да са били доста трудни, имайки предвид това че далеч не всички са запознати с основните моменти при отглеждането им, като именно поради незнание можете да допуснете някои грешки, които обаче да са фатални.

Защо аквариумните рибки умират?

Болни рибки

Когато отивате да си купувате нова рибка в зоомагазина непременно обръщайте внимание на това как изглежда тя. Здравата рибка не бива да:

- е малко подвижни;

- има бели петна по кожата;

- плува настрани;

- водата в аквариума е мътна и мръсна.

Имайте предвид, че ако си купите болна рибка и я сложите при здравите, тогава вероятността да се заразят и другите е твърде голяма.

Отравяне на рибките

Аквариумни рибки

Другата често срещана причина рибките да умират е отравянето с амоняк, тъй като именно той е един от основните убийци в аквариума. Най-честата това се случва, ако апарата за филтрация се е повредил или сте забравили да го включите. Това обаче може да е фатално за рибките ви, тъй като може да доведе до по-голямото насищане с амоняк и съответно ще причини смъртта на водните обитатели.

Температура в аквариума

Температурата е също много важен момент при отглеждането на рибките. Ако водата е с по-ниска или по-висока температура, тогава това отново може да стане причината за това, че рибките ще започнат да умират. Следете изправността на нагревателите на водата, а също така сложете воден термометър, за да можете да следите този показател.

Недостиг на насищането с кислород

Както хората, така и рибките имат нужда от кислород, който трябва да е с определена наситеност в аквариума, тъй като противен случай водните обитатели могат да загинат. Имайте предвид че броят им играе също важна роля, тъй като не можете да сложите много рибки в малък аквариум, защото това ще доведе до ниското насищане с кислород на водата. Именно затова е важно, както да се съобразите с площта на дома на рибките ви, така и постепенно да добавяте новите, а не наведнъж.

Рибки в аквариума

Лошо качество на водата

Като цяло това влияе на всички водни обитатели, като може да доведе в началото до разболяването на рибките, а след това и до смъртта им. Една от причините да се случва това е лошата филтрация, както казахме, но и нередовното премахване на остатъците от храната и рядката смяна на мътна водата в аквариума.

Ако въпреки старанието ви, рибките ви умират, тогава можете да проверите и нивата на pH във водата, като те не бива да падат по 6-7, тъй като това е опасно за рибките. Добре е да правите и редовни тестове на водата, както и да я сменяте често, което е от изключително значение за здравето на водните обитатели.

Друга причина за гибелта на малките плувци е да сте си взели капризни рибки, за които не се грижите правилно. Затова винаги разпитавайте продавача в зоомагазина какво точно трябва да осигурите на животинките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest