Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Обучение и дресура на самоед

Обучение и дресура на самоед

Обучение и дресура на самоед

Породата самоед е една от най-харизматичните и умни заедно с това кучета. Няма как да не се влюбите в този питомец от пръв поглед и да не останете очаровани от харизмата му. Като цяло тази порода е изключително интелигентна, но все пак ще се наложи да положите известни усилия, за да я научите на по-сложните команди, както и да социализирате животното.

Обучение и дресура на самоед

По характер самоед е весело създание. Те са общителни кучета и са дружелюбно настроени. Лесно разбират интонацията и какво се иска от тях, а също така са много предани на стопанина си. Прекрасно се разбират с малките деца и дори с удоволствие си играят с тях. Всички тези качества на самоеда заедно с интелигентността, правят лесно за обучение куче.

И така, първата ви и най-важна задача е да покажете на кучето ви, че вие сте на върха на йерархията, тъй като в противен случай животното няма да ви слуша. Дайте име на животното и го научете да се отзовава на него, като това ще ви помогне значително в последващото обучение.

Важно е да започнете с обучението на самоеда веднага, след като го вземете в дома си. Съществува мнение, че кучетата не бива да се обучават преди 5-6 месец, но това е не само грешно, но и така значително си усложнявате процеса на обучението, който е много по-лесен от ранна възраст.

Като цяло кучето дори няма да разбере, че го дресирате и за него това не е никакъв стрес, защото то се забавлява и му е приятно. Важно е обаче всички занятия да не са по-дълги от 40-60 минути, за да не се изтощи кучето, но и да преминават в игрова форма. Можете да повтаряте това по 2-3 пъти на ден, като така ще затвърждавате получени знания.

Самоед

Другият момент, на който си заслужава да обърнете внимание при дресиране на самоед са доверителните отношения, които трябва да изградите с кучето самоед. Започнете в началото с по-лесните команди като До мен, команда Седни или команда Легни, а след това да научите кучето на апорт и други.

Процесът на дресировката на самоед винаги може да е забавен и за двете страни, но в никакъв случай не бива да си позволявате да прилагате физическа сила или да викате на кучето, тъй като това не е правилно, но и няма да постигнете никакъв положителен резултат.

При изучаването на основните кучешки команди, както и при по-сложните, не забравяйте да награждавате кучето ви с похвала или някакво лакомство. Старайте се да заинтересува питомеца ви и да привлечете вниманието му, като само така той ще ви слуша и ще изпълнява командите ви.

Ако спазвате тези лесни и прости правила, тогава бъдете сигурни че няма да имате някакви проблеми при обучението и дресурата на самоеда. Имайки предвид високия интелект на кучетата от тази порода, те се възпитават доста лесно, ако занятията преминават в игрова форма и са редовни.

А ако все още нямате такова невероятно куче, вижте нашите обяви и цени за самоед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest