Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Белгийска овчарка Малиноа

Белгийска овчарка Малиноа

белгийска овчарка малиноа
Снимка: Katrin B. Pixabay

Белгийската овчарка бива няколко вида, като една от тях е така наречената Малиноа. Породата кучета е среднокосместа и има квадратна форма на торса, като козината може да бъде светлобежова, сива или червеникава. Опашките на тези кучета са по-тъмни, а муцуната е черна на цвят. Големите кучета на ръст достигат около 60 сантиметра, като женските са малко по-малки. Теглото им варира от 26 до 30 килограма.

Ако ще си вземате куче за първи път, тогава тази порода не е най-добрият избор за вас. Това не е "послушно" кученце, което с лекота ще изпълнява командите ви, тъй като за тази цел ще трябва доста да се постараете и да дресирате кучето.

Тези животни макар и много интелигентни, са доста интатести понякога, като именно затова те не са добър вариант за първи домашен любимец. Белгийската овчарка Малиноа е доста привързана към стопанина си и винаги ще защити членовете на семейството си. Кучето има вродени охранителни инстинкти, затова е прекрасен избор не само за верен приятел, но и за защита на дома.

Белгийската овчарка Малиноа - здраве и активност

Всяка една порода кучета е предразположена към определени наследствени заболявания, като така например тези кучета често боледуват от офталмологични проблеми и дисплазия на тазобедрената кост.

Имайте предвид, че в резултат на втората патология е възможно да се наруши значително двигателната активност на кучето. Именно затова, ако сте решили да чифтосате питомеца ви с женска е изключително важно да се направят изследвания на зрението и на костната система.

Както повечето големи породи, така и белгийската овчарка Малиноа се нуждае от доста активни тренировки и разходки поне 2 часа на ден. Физическите натоварвания са важни и поради факта, че те са изключително добра профилактика срещи дисплазията на тазобедрената кост.

Като цяло тази порода е много умна и лесно ще разбере, какво се изисква от нея, като също така е доста пъргава и послушна. Именно затова, ако водите заседнал начин на живот и не сте много активни, тогава не бива да си вземате за домашен любимец тази порода кучета.

Белгийската овчарка Малиноа - хранене и козина

Големите породи кучета винаги имат по-голям апетит и това е напълно нормално. Важно е да ги храните разнообразно и здравословно, насищайки организма им с всички важни хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи.

Забранените храни за белгийската овчарка Малиноа е сладкото, консервите, тлъстите и мазни меса, картофите, пържено, сурова риба, бобови култури, бял хляб.

Белгийската овчарка Малиноа има средна дължина на козината, като към опашката косъмът е по-дебел, докато към краката - по-дълъг. Опашката от своя страна на породата е леко рунтава, тоест в срванение с другите породи овчарки. Имайки предвид тези особености на козината на белгийската овчарка Малиноа, нейната поддръжка е лесна и не се налага да ги решите всеки ден.

Ако сте решили да си вземете куче за домашен любимец в малък апартамент и не сте много активен човек, тогава белгийската овчарка Малиноа не е вашият питомец. Тази порода е подходяща за отглеждане в къща с голям двор, тъй като има нужда от ежедневни физически тренировки и е много активна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest