miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Трябва ли да къпем домашното зайче?

Трябва ли да къпем домашното зайче?

Трябва ли да къпем домашното зайче
Снимка: pixabay.com
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Зайчетата са много сладки животни, като днес все повече хора си ги вземат за домашни любимци. Ако и вие сте решили да изберете този мил и опашат приятел за домашен любимец, тогава е важно да сте запознати с грижите за заек.

Трябва ли да къпем домашното зайче?

Еднозначен отговор на въпроса няма, но във всеки един случай не бива да къпете зайчетата често, а само и единствено, когато се налага и спазвайки някои правила. Първото и много важно нещо е да използвате специален шампоан за животни, който е хипоалергенен и с неутрално pH, като само така няма да се стигне до кожна алергия или обриви по кожата на животното.

Трябва да сложите памучни тампони в ушите на зайчето, тъй като попадането на вода в ушните канали може да доведе до инфекция, което е много опасно. Важно е да сте много бързи, тъй като тези животни имат доста слаба имунна система и могат лесно да настинат, особено ако в стаята е студено.

Спазвайте правилото за така нареченото "секторно" миене, тоест измийте животното само там, където се е изцапало и без да го мокрите изцяло, особено ако е зима. Задължително проверете температурата на водата, като тя трябва да е топла. В никакъв случай не мокрете главата при къпане на зайчета, тъй като така може да влезе по невнимание вода и в ушните канали, което е опасно.

Домашни зайчета
Снимка: pixabay.com

Имайки предвид всички тези особености, най-добре е да къпете зайчето в малък съд, като например леген. Никога обаче не правете това директно под душа, тъй като така отново се създава предпоставка да влезе вода в ушите на животното, което може да стане причината за ушна инфекция или други заболявания при зайците. Не бива да го къпете и във вана, защото можете случайно да го изпуснете и животното да се травмира, което е много опасно.

Имайки предвид всичко това, най-добре е да не къпете зайчето сами, а с помощта на някого. След това не забравяйте да използвате специална микрофибърна кърпа, за да го подсушите и да не настине. В никакъв случай не използвайте сешоар, тъй като така можете да травмирате зайчето, защото ще се уплаши от силния звук на уреда.

Именно поради това специалистите са на мнение, че ако имате любимец, което не излиза навън и редовно почиствате клетката на заека, тогава дори не се налага да го къпете. Ако обаче животинчето се е изцапало, тогава е важно да спазвате всички тези правила при къпане на домашното зайче.

Ако пък все още нямата такова пухче у дома, но много искате, вижте нашите обяви и цени за декоративен заек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest