Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Кога и как да награждаваме кучето

Кога и как да награждаваме кучето

Кога и как да награждаваме кучето

Първото и най-важно правило при дресировката на кучето е това, че трябва да успеете да привлечете вниманието и интереса на кучето. Ако не се справите, опитайте отново.

Важно е целия процес на обучението да преминава в игрова форма, като по този начин кучето ви няма да скучае и ще ви слуша. Не по-малко важно е обаче и награждаването на кучето - похвалите и поощренията. Но как и кога е правилно да го награждавате?

Първото и най-важното нещо, за което често забравят стопаните е това, че реално кучето не им е длъжно с нищо. Това, че отглеждате куче не означава да искате от него невъзможни неща.

Кучето е живо същество и също има право на мнение, затова ако искате то да ви слуша, тогава първата ви задача е да изградите доверие в отношенията помежду ви. Награждаването и поощряването е следващата крачка, която не бива да пропускате при дресировката на кучето.

И така, важно е да разграничите награждаването на два начина, а именно с похвала и добра дума или с лакомство, като трябва да ги редувате. Ако решите да похвалите любимеца си, тогава е важно да направите това с мек глас, но малко по-висок тембър и с усмивка. Това е правилният начин за награждаване на кучето.

Награждаване на кучето с лакомства

Интонацията е много важна при възпитанието на кучето, тъй като реално то се ориентира по нея, защото не разбира какво му казвате. Най-добре е да давате лакомството на отворена длан, за да не ви захапе без да иска.

Имайте предвид, че парченцата трябва да са малки, като е най-добре да използвате специални бисквитки за кучета. Другото важно правило е да създадете някакво усилие и препятствие за кучето, тоест не му поднасяйте наградата до муцунката, а леко вдигнете ръката си, за да се наложи то да приложи някакво усилие.

При изучаването на някои кучешки команди, като Седни или Легни, това не е подходящ метод, тъй като е важно в този случай кучето да не помръдва от мястото и положението си, тоест вие сами трябва да пуснете наградата до устата му и да го похвалите за усилието, казвайки Браво.

Ако тренирате много активно - по 3-4 пъти на ден, тогава съкратете малко самото хранене на кучето, тъй като давайки лакомства непрекъснато, може да го прехраните.

В идеалния случай е най-добре да редувате похвалите с даването на лакомство, а именно 1-2 пъти поощрителна дума и усмивка, а след това 1-2 пъти - дайте на кучето награда.

Кучето ви е живо същество, затова знайте, че не винаги тренировките и обучението ще преминават лесно. Заредете се с много търпение, тъй като именно това е най-прекият начин към успеха на дресировката на питомеца ви, както и доброто отношение към четириногия ви приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest