Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Подходящи храни за дребните породи кучета

Подходящи храни за дребните породи кучета

Подходящи храни за дребните породи кучета

Както и всеки собственик на дребните породи кучета, така и вие искате вашият питомец да расте здрав и щастлив. За да се чувстват обаче любимците ви добре, вие трябва да се грижите отлично за тях, но и също така да ги храните балансирано и разнообразно.

Дали да изберете купешката кучешка храна или да се спрете на натуралното хранене на чихуахуа например, изборът е изяло ваш. И ако при първият вариант всичко е лесно, а именно просто трябва да се спрете на подходяща храна според възрастта и породата, то при натуралното хранене има някои тънкости и важни моменти, с които е важно да се съобразите.

Подходящи храни за дребните породи кучета

Едно от най-важните неща е регулярността на храненето на кучето, като това пряко зависи от възрастта на питомеца ви. Ветеринарите са единодушни в това отношение, а именно най-добре е да храните дребните кучета по следната схема:

- 1-2 месеца - 6 пъти на ден;

- 2-3 месеца - 5 пъти на ден;

- 3-4 месеца - 4 пъти на ден;

- 4-10 месеца - 3 пъти на ден;

- 10-18 месеца - 2 пъти на ден.

Дребните кучета можете да храните дори 1 път на ден, а именно след като са навършили година и половина, но все пак е важно да се съобразите и с индивидуалните нужди на питомеца ви, като само вие можете да прецените това най-добре. Количеството на храната също е строго индивидуално, имайки предвид потребности на организма и породата. Например може да има някои разлики в хранене на пинчер, пекинез, ши тцу или мини шпиц например.

Недопустимо е, както недохранването на кучето, така и прехранването, като и двата начина могат да доведат до сериозни заболявания и усложнения: сърдечни патологии, храносмилателни проблеми и други. Ако все пак в началото имате съмнения и въпроси, то винаги можете да посетите ветеринар, който да ви посъветва по отношение на количеството на приетата храна на вашето куче.

Подходящи храни за дребните породи кучета:

Риба

Подходящи храни за дребните породи кучета

Можете да им давате само морски риби, като хек, минтая или треска. Те не са мазни, но от друга страна, са много богати на така важните мастни киселини за кучетата. Имайте предвид че винаги трябва да ги обезкостявате преди това, като можете да давате риба на любимеца ви не повече от 2 пъти седмично.

Карантии

Най-полезните продукти в тази категория е черният дроб и пилешките сърца, тъй като те са богати на витамин А и D, но все пак не бива да прекалявате и да ги храните само с тези храни. Седмично е достатъчно да им давате карантия 1-2 пъти.

Месо

Месото трябва да е бяло и да не е мазно, като общата храна при дребните кучета трябва да варира от ¼ до ½ от масата на цялата диета. Имайте предвид, че малките кучета имат по-големи нужди от месни продукти, тоест сравнение с по-големите и възрастни вече питомци.

Млечни продукти

Те също е важно да присъстват в диетата на кучетата. В тази категория спада кефира, изварата и млякото, като задължително трябва да са нискомаслени. Яйцата също е добре да присъстват в диетата на кучето ви, но те трябва да са твърдо сварени и да се дават не повече от 1-2 пъти седмично.

Зърнени храни

Можете да им давате ориз, елда и овес, като съотношението им трябва да бъде ⅓ от общият рацион на любимеца ви.

Зеленчуци и плодове

Много полезни храни за малки кучета са морковите, тъй като те често страдат от офталмологични проблеми. От своя страна този зеленчук е богат на витамин А, който е полезен именно за зрението.

Подходящи храни за дребните породи кучета

Забранени храни за дребните кучета:

- кости;

- сладки;

- картофи;

- мазно и тлъсто месо;

- алкохол;

- бобови култури и грах;

- пържено;

- консерви;

- макарони и бял хляб;

- сурова речна риба.

Изразът „ние сме това, което ядем“ е напълно приложим и за малки кучета. Не забравяйте, че дълголетието и благополучието зависят от това, колко добре се храни вашият любимец. Именно затова храната на кучето ви трябва да е добре балансирана и разнообразна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest