Кралски пудел

Кралски пудел

Огромното разнообразие от кучешки породи позволява всеки любител да избере подходящото за него куче като външен вид, темперамент, задачи, които да изпълнява. Повечето представители на кучешкото царство са умни и изпълнителни, подлежат на дресировка, някои сред тях се отличават с приятен външен вид.

Само едно сред тях обаче съчетава абсолютно всичко, което човек би се сетил да си пожелае за своя домашен приятел. Кучето не случайно носи името кралски пудел. Това е аристократично, красиво, интелектуално животно. Не случайно е било любимец на знаменитости като Бетовен, Жорж Санд, Томас Ман, Шопенхауер, а френският кралски двор го въвежда като предпочитана порода за монарсите.

Сред всички видове пудели кралският е най-едър. В същото време притежава аристократична красота и финес, присъщи обикновено на по-дребните животни. Заедно с всичко това е едно от най-умните кучета в света. В светлината на тези факти не е чудно, че кралският пудел е бил любимец на водачите на народите от Карл Велики до Чърчил.

За кралския пудел всеки знае нещо, но винаги може да научи и нещо ново. Кучето заслужава да бъде популяризирано, то излъчва класа.

История на породата кралски пудел

FCI е международната асоциация на киноложките федерации. Тя признава на Франция правото да се нарича родно място на кралския пудел, макар и Германия да има основание да претендира за това.

От немски наименованието на породата се превежда като водолюбиви птици, така че етимологията е немска, но Франция смята, че това е национална порода за страната.

Всъщност кучето е с много по-древен произход. От намерени гръцки и римски монети, датирани от І век преди Христа, се виждат изсечени изображения на кучета, удивително подобни на съвременните пудели. Франция обаче успява да спечели заради един френски художник от ХІІ век, изобразил пудел на стените на една френска църква в Реймс.

Първото научно описание на кралския пудел е направено от швейцареца Геснер в средата на ХVІ век. Почти по същото време Ги Форе описва разновидностите на пудела - многоцветен, кралски, мини пудел.

Все още няма пълна яснота по въпроса какви древни породи са участвали във формирането на кралския пудел. Според най-популярното схващане кръстосването на немски овчарка и испанско водно куче е дало като резултат тази порода. Други дават предимство на френските водни кучета, на ирландските спаниели и други. Каквато и да е истината, резултатът от усилията на развъдчиците е отличен.

Как изглежда кралският пудел?

Кралският пудел е голямо куче, много красиво и грациозно. Според стандартите височината му при холката е 45-60 сантиметра, тежи от 23 до 30 килограма.

Различни пудели

Главата на кралския пудел е права, пропорционално развита, задната част е леко увеличена. Челото незабележимо и съвсем естествено преминава в лицето на животното. Устните му са плътни, средно дебели, добре очертани.

Зъбите на кучето, средни по размер, захапката е тип ножица.

Носната гъба е черна или с цвят като на палтото.

Очите му са малки, бадемови, ирисът е тъмнокафяв.

Ушите са с меки хрущяли, което им позволява да видят свободно надолу или да лежат плътно до главата. Когато се заслушва в шумовете, ушите са подвижни.

Вратът на кучето е умерено дълъг и завива към холката.

Кожата му е гладка, без гънки.

Тялото е пропорционално, хармонично, добре замускулено.

Гърдите са овални, а гърбът завършва с добре заоблена крупа.

Стегнатият корем формира елегантен кучешки силует.

Крайниците са добре развити, пръстите на краката са плътно стиснати.

Опашката на кралския пудел е високо поставена, къса.

По отношение на цвета на козината на кралския пудел е основно в черно, бяло, червено, сребърно, кафяво, прасковено, кайсиево

Характер на кралския пудел

Характерът на кралския пудел е интересен и леко противоречив. Отличителна черта е безкрайната привързаност към собственика на кучето. Понякога изненадва с поведението си - отказва да изпълнява основни кучешки команди, макар че отлично разбира какво се иска от него.

Предаността на пудела може да бъде безгранична. Кучето умее да се адаптира към абсолютно всякакъв темперамент, нагажда се към всякакъв ритъм на живот и е най-преданото и послушно куче.

Според всички мнения на специалисти кралският пудел е на второ място по интелигентност. Затова стопанинът му никога няма да се отегчи с него. Комуникацията е на високо ниво и човекът винаги ще бъде разбран.

Кралският пудел има универсален характер, което го прави идеален домашен любимец за семейства с деца. Разбира се с всички - стари хора и малки деца. Тъй като е общително създание, ще се разбира и с други домашни любимци.

Обучение на кралски пудел

Това животно притежава голяма енергия, любопитство и интелект. Те го карат постоянно да изследва заобикалящия го свят. Нужно е кучето да бъде натоварвано с умни задачи, много упражнения и движение. Всичко трябва да става спокойно, защото иначе животното ще покаже характер.

Кралски пудел е голямо куче
Снимка: sonyuser/pixabay.com

Нужна му е разходка навън два или три пъти на ден, като местата се сменят. Разнообразието влияе на развитието на интелигентността на животното.

Малък негов недостатък на кралския пудел е, че лае без причина. Навикът може да бъде изкоренен с правилна дресировка.

Грижи за кралски пудел

За козината на пудела си струва да се отдели достатъчно време. Къдриците му са поразяващо различни от козината на другите кучета. Ако бъде оставено без прическа, космите стават разхвърляни и разплетени, независимо, че структурата на косъма не образува заплитания, както става с други кучешки косми.

Желателно е да се подстригва веднъж месечно. Прическите са стандартни - континентален, английски лъв, скандинавски лъв и други.

Красивата къдрава козина на това куче не линее. Затова породата е добра за хора с алергии.

Що се отнася до цвета на козината - тя може да стане сива или да избледнее с възрастта. Белият цвят придобива жълтеникави и сиви петна, затова диетата трябва да бъде добре балансирана.

Освен редовното подстригване кучето се нуждае от редовно сресване и къпане. То много обича водата и с удоволствие се къпе. Ноктите, зъбите, ушите и очите на кучето също периодично се проверяват.

Хранене на кралски пудел

Кралският пудел се смята за дълголетно куче, което достига до 17 и повече години. За да се случи това, правилното балансирано хранене е от значение. Това животно има отличен апетит и ако не се следи, то е склонно към кучешко затлъстяване.

Изборът на храната на кралския пудел е на стопанина, независимо дали е домашна или индустриално приготвена, тя трябва да се следи като грамаж и разпределение на продуктите. Месните продукти за възрастно куче трябва да са 35 процента от цялото количество, а за кутрето - 45 процента от цялата храна. Възрастно куче не бива да яде повече от 300 грама месо дневно.

Говеждото месо, морската безмаслена риба са добър избор за хранене на кралски пудел, а добрата термична обработка е задължителна.

Към менюто на кучето трябва да присъстват също овесена каша, суров зеленчук или плод за здравина на зъбите, зеленчуците съставляват една трета от менюто и могат да бъдат варени или сурови. Могат да се смесят със зърнени храни или месо.

Към храната на кралския пудел могат да се добавят витамини и минерали при препоръка от ветеринар.

Заболявания при кралския пудел

Породата е с добър здравословен статус. Въпреки добрия си имунитет, няколко са опасностите от заболявания при кралските пудели. Това са проблеми с ретината, поточно ретинална атрофия.

Заболяванията на гръбначния стълб и тазобедрена дисплазия при кучетата също са възможни.

Вродената глухота, епилепсията, кучешки диабет, хранителните алергии, проблемите с надбъбречната жлеза, кожните дерматити са все опасности, които дебнат и затова редовните прегледи при ветеринар и профилактиката са задължителни. Чувствителен е и към ухапвания от насекоми и това трябва да се има предвид при преходите навън.

Ако си търсите такова чаровно пуделче за домашен любимец, разгледайте тези обяви за кралски пудел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest