miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Белгийска овчарка - характер и поведение

Белгийска овчарка - характер и поведение

Белгийска овчарка - характер и поведение

Произходът на породата е оказал голямо влияние върху характера на белгийската овчарка и нейните качества. Така например тази порода често е била използвана за защита на домовете, както и в селското стопанство. Това са изключително интелигентни кучета. Те могат да анализират сами дадена ситуация и да вземат решения. Изключително свободолюбиви са, но ако успеете да ги накарате да ви уважават, тогава с лекота ще можете да ги обучите на различни сложни кучешки команди.

Характерът на белгийската овчарка е доста сложен, но въпреки породата е умна и предана на стопанина си. Отличителната черта на темперамента им е независимостта и самостоятелността. Тези кучета могат дори да игнорират командите на стопанина си, ако не сте успели да им покажете, че вие сте на върха йерархията.

Поради тази причина е важно да дресирате и да обучавате кучето си от най-ранна възраст. Това е най-сигурният начин да се справите донякъде с по-буйния им темперамент.

Плюсове на белгийската овчарка:

- позитивна;

- умна и интелигентна;

- обича децата;

- лесно се поддава на дресировка;

- има отлично здраве;

- добронамерена е.

Минуси на белгийската овчарка:

Белгийска овчарка

- белгийската овчарка е хиперактивна, така че трябва да се упражнявате много и постоянно да обръщате внимание на кучето. В противен случай можете да се сблъскате с различни проблеми - скимтене, лаене, може дори да вие и да започне да драска мебелите;

- ако това е първото ви куче, тогава е най-добре да се свържете с опитен треньор;

- сложна поддръжка на козината на кучето;

- поради хиперактивността си често се наранява.

Характерна отличителна черта, що се отнася до поведението на белгийската овчарка, е и нейната непредсказуемост. Тези кучета могат внезапно да решат да преследват минаващите коли или велосипеди, игнорирайки командите ви да се върнат.

Именно затова белгийските овчарки се нуждаят от ранно обучение и социализация. Ако тези изисквания се пренебрегнат, тогава животното може да израсне дори агресивно или прекалено плахо. С правилното възпитание обаче този домашен любимец ще се превърне в отличен закрилник и верен приятел на стопанина си.

Като цяло това е подходящо куче за семействата с деца, тъй като те обожават да си играят с тях, изразходвайки енергията си. Също така са доста привързани към стопаните си и имат нуждата да са постоянно до тях.

Белгийските овчарки лесно могат да бъдат обучени за пазачи или ловци, тъй като са много издръжливи физически. Те бягат изключително бързо и развиват огромна скорост, стигайки жертвата си за секунди. Именно затова днес те често се използват при търсенето на хората, които са били затрупани, тъй като имат отличен нюх. Разбира се, че тези им заложби далеч не са вродени и ще се наложи да ги обучите, за да си проличат.

Прочетете също и за дресурата на белгийска овчарка. Запознайте се и с другите овчарки от Белгия - Малиноа, Тервюрен и Грьонендал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest