Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на пудел

Грижа за козината на пудел

грижа за козината на пудел

Пуделът е един чудесен компаньон, който бързо се превръща във верен приятел, а ефектният вид на козината му предизвиква възхищение не само в детските погледи, но и в очите на всички, които ще срещнете по време на разходките си с него.

Специфичното е, че тя изглежда толкова пухкава, че кучето има по-скоро вид на плюшена играчка, отколкото на живо кученце. А вероятно най-хубавото е, че тази порода кучета няма да пуска косми из дома ви, тъй като структурата на косъма му доста наподобява човешкия.

Грижата за козината на пудела обаче си е "сериозна работа", която не бива да подценявате. Ето какво трябва да знаете в тази връзка.

Разресването на козината на пудела по правило трябва да е ежедневно. Ако някой ден просто ви "домързи" да се занимавате с подобна дейност, то имайте предвид, че вашият "мързел" би ви коствал двойно повече усилия при следващото вчесване и разресване.

За качествено разресване на козината на пудела ви е добре да разполагате с 3 аксесоара - едър гребен за първоначално разресване; едра четка за козина за последвало разресване и ситна четка за окончателен завършек.

козината на пудел

Не са много пуделите, които обичат да разресвате козината им с най-ситната четка и е добре да го имате предвид. Докато кучето свикне с тази неприятна за него процедура, можете да го награждавате с някое лакомство за търпението му. Предполага се, че с времето то ще свикне и тогава, естествено, започнете постепенно да го лишавате от очакваното лакомство.

При най-добри грижи за пудела е добре той да бъде воден на фризьор веднъж месечно или най-много веднъж на 6 седмици. Препоръчително е дори не просто фризьор, а комплексно обслужване от груминг специалист. Той ще се погрижи цялостно за външния вид на кучето ви и ще обърне внимание не само на козината му, но и на ноктите, зъбите и т.н.

Подобни груминг услуги не са по джоба на всеки, но ако сте търпеливи и наблюдателни по време на тези процедури, ще можете и вие да се научите да оформяте козината на кучето си. Това е невъзможно обаче в случай, че го готвите за изложба. Грумингът си е задължителен в подобен случай.

Козината на пуделите се мие само когато кучето е мръсно, като винаги избирайте за тази цел качествена козметика. Препоръчително е да изсушавате козината на пудела със сешоар след измиването ѝ, защото рискувате да простудите любимата си животинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest