Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Подут корем на кучето

Подут корем на кучето

Подут корем на кучето

Подобно на хората, кучетата също често страдат от храносмилателни проблеми поради различни причини. Честото подуването на корема при кучето може да бъде знак, както за обикновено нарушение на храненето, така и за доста сериозен проблем.

Първата задача на ветеринаря е да се изясни причината за състоянието на животното, а едва след това се пристъпва към лечението. Именно поради тази причина всеки стопанин е важно да е запознат с основните симптоми, за да може своевременно да потърси медицинска помощ, тъй като понякога това може да доведе до смърт при кучетата.

Само по себе си подуването на корема при кучето не е отделно заболяване, а само симптом на някоя патология, която може да е доста сериозна. Едни от най-често срещаните оплаквания на кучето с подуване на корема са следните:

- кучето не яде, като е особено опасно, ако животното отказва и да пие вода, тъй като това може бързо да доведе до обезводняване на организма, което да влоши още повече ситуацията;

- силно уголемяване на корема - той е подут и болезнен на допир;

- кучето трудно може да ходи, има подути задни крака, предпочита да лежи настрани;

- силно отделяне на слюнки;

- гадене и често повръщане на кучето с неприятна миризма.

Куче с подут

Голяма част от храносмилателните проблеми при кучетата са в резултат на неправилното хранене, като именно затова една от първите задачи е корекция на менюто на кучето. Не по-малко важно е да покажете кучето ви на ветеринар, който да го прегледа и да диагностицира, както и да се направят необходимите изследвания.

Анамнезата е важна част от диагностиката, като медицинският специалист ще ви разпита за симптоматиката, от кога са се появили оплакванията, каква е възрастта на кучето и други въпроси. Заедно с това може да измери кръвното, да палпира корема на кучето и да назначи необходимите кръвни изследвания.

Домашното лечение на подут корем при кучето е възможно само, ако се окаже, че причината за подуването на корема е в неправилното хранене на животното. Във всички други случаи ще се наложи кучето да остане във ветеринарна клиника. Лечението е доста индивидуално в този случай, тъй като както казахме това е само симптом, който може да е предизвикан от различни патологии. В началото може да се опита медикаментозно лечение, но ако то не помогне се налага оперативна намеса, като това може да спаси живота на кучето.

Заведете куче с подут на ветеринар

Както при това, така и при всяко едно състояние на кучето ви, което е различно от нормалното му поведение, вие сте длъжни да заведете питомеца си на лекар. Все пак животните не могат да ни кажат кога ги боли и къде, като именно затова стопаните трябва да обръщат внимание дори на минималните промени в поведението на кучето.

Не по-малко важни са и профилактичните прегледи, тъй като те могат да помогнат за ранната диагностика на редица кучешки заболявания и да са ключът към благоприятният изход от лечението на заболяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest