Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Сайга - какво трябва да знаем за животнотото?

Сайга - какво трябва да знаем за животнотото?

Сайга

Сайгата е едър чифтокопитен бозайник, който спада към семейството на Кухороги. Днес е известен и с името стенна антилопа, като за съжаление животното е застрашено от изчезване. Мястото на обитание на бозайника са полупустините, намиращи се в Азия, а също така и сухите степи.

Сайга - какво трябва да знаем за животното?

Дължината на тялото им е различна при двата пола, като при женските достига до около 110-120 сантиметра, докато мъжките са по-едри и размерите им са около 120-140 сантиметра. Откъм височината си сайгата достига до около 70-80 сантиметра, като опашката на бозайника може да варира от 7 до 13 сантиметра. Теглото на женските е между 20-40 килограма, а мъжките могат да достигнат и до 50 килограма.

Козината на сайгата е груба и четинеста, като по този начин животното се предпазва. На цвят са жълто-кафяви, като през зимата козината им е по-къса сравнение със зимата, когато е и по-дебела. Коремът на бозайника е светъл и имат грива, която се намира под врата на животното. Муцунката им сякаш е леко издута и особено носа, който помага на сайгата да филтрира праха, но и затопля въздуха, когато е много студено. Рогата на мъжките индивиди достига до около 25 сантиметра, като интересното е това, че те са почти вертикално разположени по отношение на тялото им.

Сайгата спада към животните, които се движат заедно, а именно на стада - антилопи, зебри, газели, бизони, овце, кози и др. При благоприятни условия на климата популацията може значително да се увеличи в продължение на една календарна година. Освен това, през зимните месеци те мигрират, тъй като понасят трудно прекалено студеното време. Сайгата е тревопасно животно, като се храни предимно с храсти, лишеи, различни треви и растения, които са богати на сол. Бозайникът е най-активен през светлите часове на деня и може да извърви много километри, но е и много добър бегач заедно с това, развивайки до цели 80 киометра. Животното има изключително добре развито зрение, което не може да се каже за слуха им. Така например те могат да видят евентуалната за тях опасност от 1 километър.

Животното сайга

За съжаление, през последните години популацията на сайгата значително намалява, като основната причина е именно бракониерството. Животните са безпощадно избивани тъй като месото и рогата им се използват в медицината. Именно затова сайгата присъства в Червената книга от 2002 година, тъй като днес животното се води застрашен от изчезване вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest