Miau.bg»Статии»Живини»Кои са най-моногамните животни

Кои са най-моногамните животни

Кои са най-моногамните животни

Моногамията далеч не е характеристика само на някои хора, но и на животните, като част от видовете се отличават с истинска вярност към партньора си и до края на живота са предани един на друг. Моногамията при животните е рядкост в животинския свят, но все пак я има.

Ето кои са най-моногамните животни, които не могат да живеят без своята половинка.

Лебеди

Когато стане въпрос за моногамни връзки при животните, именно лебедите са тези, за които се сещаме първо. Те създават не истинска връзка помежду си, лоялни и верни са на половинката си. Дори плуват един до друг, а вратовете им образуват сърце, символизирайки силната им и моногамна любов.

Гибони

Всички сме чували теорията, че хората са произлезли от маймуните, като така може да се каже че нашите най-близки роднини са именно тези животни. Те са си верни и никога не предават партньора си до края на живота. В интерес на истината това е доста рядко срещано при приматите, но гибоните могат да бъдат истински пример дори за нас хората.

Албатроси

Моногамия при животните
Снимка: Kiah Walker

Тези птици спокойно могат да прелетят километри, но въпреки това винаги се връщат отново при своята половинка, когато дойде размножителния период. Връзката между мъжката и женската е за цял живот, като те дори флиртуват и се ухажват помежду си.

Френски бодлоперки

Красивите и много нежни рибки също спадат в категорията на моногамните животни. Освен това те дори ловуват и пътуват заедно. Верни са на половинките си до края на живота си. Според учените причината за моногамията им се крие в това, че така те по-лесно могат да защитават територията си.

Урубу

Малко хора са чували за тези птици, но въпреки това нямаше как да не ги добавим в нашата класация за най-моногамните животни. Интересен факт е, че те могат да нападнат другите птици, ако ги забележат да флиртуват. Учените са изследвали ДНК-то им, но и до днес не се знае точната причина за моногамията им.

Термити

Дори и сред насекомите има представители на моногамните връзки. Термитите са именно един от малкото такива случаи. Въпреки това са били наблюдавани двойки, които могат да се разделят, като в този случай женската може да отхапе дори антенките на мъжкия.

Вълци

Вълците спадат към моногамните животни

Въпреки агресивната им натура към другите животни и хората, те са много привързани към половинката си. Техните глутници често са съставени от мъжкия, женската и тяхното голямо поколение.

Жълтокоремните полевки

Въпреки че повечето от гризачите не могат да се причислят в категорията на моногамните животни, полевките не са от тях. Те умеят да изграждат връзки с партньора си и са верни на половинката си. Изключително интересен факт е това, че те дори си бърборят, флиртуват и си разпределят задачи помежду си, помагайки си във всяко едно нещо.

Гургулиците

Тези птици са истински символ за моногамните отношения в природата. Мъжкият дори ухажва женската, като издава специфичен звук, който много прилича на свистене.

Белоглав орел

Може би сте чували, че тези птици са националния символ на Съединените американски щати, като освен това са едни от най-моногамните животни на планетата ни. Създават силна връзка с партньора си и са си верни до края на живота.

И ако ние хората създаваме моногамни отношения поради личното ни желание за това, то животните го правят най-често, защото така им е много по-лесно да оцелеят в суровата природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest