Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Профилактични прегледи на кучето - кога и защо

Профилактични прегледи на кучето - кога и защо

Профилактични прегледи на кучето - кога и защо
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Редовните профилактични прегледи при животните са ключът към ранното откриване на редица заболявания. Дори и злокачественото образувание сарком е много по-податливо на лечение в началните стадии, тъй като този вид рак при кучето е доста агресивен и при лечението му всяка една минута е ценна.

Същевременно с това редовните профилактични прегледи на кучето увеличават шанса за благоприятна прогноза и лечение на всяко едно заболяване или дискомфорт. Редовността им до голяма степен зависи от възрастта на кучето, както и от състоянието му.

Кога и защо трябва да заведете кучето на профилактичен преглед?

До една година

Когато кучето е малко, трябва да го водите по-често на прегледи при ветеринар. Така ще може да се следи активно неговото развитие, физическото му състояние, дали има някакви отклонения от нормата и така нататък.

По това време се извършват и редица от ваксините при четириногите приятели, които са много важна част от грижите на стопаните за техните любимци. При необходимост може да се направят контролни изследвания, като например анализ на кръвта или урината. Обикновено графика на посещението в този период е индивидуален, а именно в зависимост от породата и състоянието на животното като цяло.

От 1 до 7 години

При големите кучета на възраст от една до седем години честотата на профилактичните прегледи намалява до веднъж в годината. Разбира се, че ако животното ви има някакви съмнителни симптоми, тогава не бива да чакате редовния преглед, а веднага да го заведете на лекар.

Ветеринарят ще прегледа любимеца ви, както и състоянието на системите в организма му (дихателната, сърдечно-съдовата, половата, отделителната). Ако лекарят прецени, тогава ще се назначат допълнителни изследвания, за да се изясни ситуацията. По време на профилактичните прегледи на кучето ще се направи също така оглед на очите, ушите, носа и устата, както и палпация, за да се види дали не се напипват някакви новообразувания.

8 години или повече

Преглед на кучето

Кучетата над тази възраст попадат в категорията на възрастните животни, като те подобно на хората, също са по-предразположени към различните патологии. Именно затова се налага профилактичните прегледи да се извършват по-често.

По този начин може да се оцени състоянието на всички системи на кучето, но и да се забележи навреме симптоматиката на сериозните заболявания, които изискват своевременно лечение. Ветеринарят ще направи някои рутинни изследвания, като например анализ на кръвта и урината, а при нужда ще се извърши и по-тясна диагностика на здравословното състояние на кучето ви.

Профилактичните прегледи са задължителни и всеки отговорен стопанин е длъжен да води любимеца си при ветеринар в срок, за да е спокоен за здравето на кучето Съществуват обаче някои състояния, при които се налага незабавна медицинска намеса, тъй като могат да доведат до фатален край на животното. Към тях спадат:

- хипертермия;

- падане от високо;

- отравяне на кучето;

- поглъщане на чуждо тяло;

- обилно повръщане или диария при кучето повече от 6 часа;

- ако любимеца ви е бил ударен от кола;

- конвулсии или гърчове;

- дихателна недостатъчност;

- силна болка (животното скимти, свива се на кълбо и не дава да го докоснете).

Ако кучето е агресивно, тогава задължително го водете на ветеринар само с намордник. Бъдете отговорни към здравето на питомеца си и го водете на редовни профилактични прегледи при ветеринаря. Само така ще може да се следи активно състоянието на домашния ви любимец и да се забележат навреме дори минималните отклонения в здравето му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest