miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво говори апетитът на кучето?

Какво говори апетитът на кучето?

Какво говори апетитът на кучето?
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Причините, които могат да доведат до намаляване или увеличаване на апетита при кучето могат да са доста различни. Едните от тях са чисто физиологични, докато другите са патологични. И докато при първите няма повод за притеснение, тъй като това е нормално, вторите са сигнал, че се налага незабавно кучето да бъде прегледано от ветеринар, за да се изясни причината.

Защо апетитът на кучето е намалял?

Намаленият апетит на кучето е доста сериозен симптом, който не бива в никакъв случай да се пренебрегва. Едни от основните причини могат да са заболявания на:

- стомашно-чревния тракт;

- черния дроб;

- бъбреците;

- новообразувание.

Друга възможна причина за промяна в кучешкия апетит е болката в зъба, като поради това кучето може да отказва да се храни, тъй като го боли. Възможно е и силният стрес да е оказал такъв ефект, като например промяната на привичната обстановка, смъртта на стопанина и други.

При кучетата също съществува такова понятие като анорексия, но при тях това става несъзнателно и е резултат от влиянието на някакви патологични изменения в организма. Отказът от храна може да е пълен или частичен, но и при двете се налага намеса на медицинско лице.

Важно е да осъзнавате, че намаленият апетит на кучето не е заболяване, а симптом на някаква патология, която понякога може да е доста сериозна и да доведе до летален изход. Самата природа на анорексията при кучетата е доста различна.

При хората всичко започна някак безобидно, като най-честият мотив за това е желанието за бързо отслабване. В началото всичко е контролируемо, докато с времето организмът на човека започва сам да отхвърля храната. При кучетата всичко е точно обратното - намалелият апетит често е следствие на проблеми като болка, гадене, неприятно чувство в стомаха и други.

Защо апетитът на кучето се е увеличил?

Промени в апетита на кучето

Тази ситуация е по-малко опасна сравнение с отказа на животното да се храни. Някои от най-честите причини за повишен апетит при кучето са диабета, заболявания на щитовидната жлеза, синдром на Кушинг, екзокринна недостатъчност на панкреаса.

Разбира се, че не винаги има смисъл да се притеснявате, тъй като причините отново могат да са чисто физиологични. Дори и смяната на храната с по-евтина може да накара кучето да се храни повече, тъй като тя не е толкова наситена с полезните и важните за здравето на животните хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи.

Ако промяната в храненето на кучето е единично явление, тогава не се налага да водите кучето на ветеринар и да го стресирате.

В случай че промените в апетита са постоянни и питомеца ви отказва да се храни или пък започва да си хапва много повече, тогава е добре веднага да заведете любимеца си на лекар. Само така ще може да се прецени каква е причината за тази промяна в апетита и да се назначи лечение, имайки предвид състоянието и патологията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest