Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Затруднено дишане при кучето

Затруднено дишане при кучето

Затруднено дишане при кучето
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

Не само ние хората боледуваме, но така и кучетата могат да имат здравословни проблеми. Така например затрудненото дишане при кучетата е симптом, който може да говори за доста сериозна патология, освен ако не е чисто по физиологични причини. Именно затова е важно да покажете любимеца си веднага на ветеринар, който да прегледа кучето и да прецени, за какво състояние се касае и какво лечение трябва да се предприеме.

Задухът при кучетата е състояние, при което домашният любимец има нарушен ритъм на дишане. Това е защитна физиологична реакция, която се получава при недостиг на кислород. В случай на нарушен газообмен в тъканите се получава възбуждане на дихателният център в мозъка. В този момент тялото се опитва да възстанови баланса, като диша по-бързо или чрез увеличаване на дълбочината на вдишване и издишване.

По своя произход затрудненото дишане при кучетата се разделя на:

1. Физиологично

Появява се след активна разходка, физическа активност (бягане, игра) или когато времето е много горещо. Затрудненото дишане е нормално състояние за някои породи кучета. При тях се наблюдават някои анатомичните особености на структурата на черепа, като по този начин дишането на тези домашни любимци през целия им живот значително се различава от това на другите животни. Физиологичният тип затруднено дишане е състояние, което преминава без използване на допълнителни процедури и не се налага лечение.

2. Патологично

При него задухът е следствие на някакво заболяване или пък може да е придружаващ симптом на някоя патология, като така затрудненото дишане може да възникне дори при кучета в състояние на покой.

Причини за затруднено дишане при кучетата

Кучето със затруднено дишане може да боледува

Ако говорим за патологичен тип задух, тогава първата задача на ветеринаря в този случай е да извърши правилна и обстойна диагностика, за да може да се изясни цялата клинична картина. Основните причини, които могат да доведат до това състояние са:

- сърдечни заболявания и нарушения на кръвообращението;

- респираторни заболявания (вирусни инфекции, травми, дихателни разстройства, възпалителни процеси;

- патологии на централната нервна система (тумори, травми, хематоми, кисти и други);

- метаболитни нарушения;

- кучешки диабет;

- тежко отравяне на кучето с отрови и токсини;

- бъбречна недостатъчност;

- хелминтиаза;

- усложнение след предишни заболявания ;

- затлъстяване при кучето;

- стрес.

Обикновено затрудненото дишане на кучето не е единственият симптом, като може да се наблюдава също така:

- припадък и загуба на съзнание;

- цианоза на видимите лигавици;

- кучето кашля;

Ветеринар трябва да прегледа куче със затруднено дишане

- кучето повръща;

- хрипове;

- свистене при дишане.

Диагностиката включва, както предварителен преглед от ветеринаря, така и извършването на редица изследвания, които ще помогнат да се проясни състоянието. Лекарят ще ви разпита от кога е възникнало това състояние, на колко години е кучето, има ли някакви други симптоми, а също така ще извърши обстоен преглед на животното (аускултация, палпация, измерване на кръвното). Едни от най-често извършваните изследвания при подобна симптоматика е рентгеновото изследване на белите дробове и сърцето, ЕКГ, ултразвуково изследване на коремните органи и общи клинични и биохимични кръвни изследвания.

Лечение на затрудненото дишане при кучето

Както при всяко едно заболяване, така и тук първата и най-важната задача е да се установи причината за проблемите с дишането. Едва след това ще може да бъде назначена терапията, с която ще може да се помогне на животното да се възстанови. Ако кучето е в много сериозно състояние, тогава в началото може да се сложи в кислородна камера, а също така ще се извършва постоянно следене на жизнените показатели (телесна температура, пулс, дихателна честота). Интензивната терапия се назначава в зависимост от състоянието на любимеца ви, като може да се коригира и по време на самото лечение.

Използват се следните групи лекарства:

- кортикостероиди;

- сърдечни гликозиди;

- диуретици;

- антибиотици (ако е необходимо);

- солни разтвори (под формата на интравенозна инфузия).

Появата на задух при куче изисква специално внимание, тъй като състоянието може да е знак за сериозно заболяване. В случай на повтарящи се епизоди на затруднено дишане при вашия домашен любимец, трябва незабавно да се постави диагноза и да се вземат мерки за лечение на патологията. Имайте предвид, че е много опасно да се занимавате със самолечение, като единствената правилна стъпка в този случай е прегледа при ветеринарен лекар, който да ви помогне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest