miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Настинка при кучето

Настинка при кучето

настинка при кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Не само хората могат да настинат, но дори и нашите домашни любимци, които не могат да ни кажат дали се чувстват добре или дали нещо ги безпокои. Дори и обикновената настинка при кучето може да стане причината за доста сериозни усложнения, ако не е лекувана своевременно.

Причината за това е, че инфекцията се разпространява по цялото тяло, като така могат да се засегнат различните органи. Именно затова е важно не само да водите кучето си на редовни профилактични прегледи, но и да сте особено внимателни към външните симптоми, които могат да ви подскажат, че кучето ви не се чувства добре.

Подобно на хората, така и кучетата могат да имат силна имунна система, като така те доста по-трудно биха могли да настинат, защото имат естествени защитни сили. Към основните причини за настинките при кучетата са:

- наследствена предразположеност;

- лошите грижи на стопаните за кучето;

- възрастта на кучето;

- лоша терморегулация.

Заедно с това малките и декоративните породи кучета са по-предразположени към настинките, затова трябва да сте особено внимателни и да се грижите отговорно за тях. Важно е да сте запознати със симптомите на настинката при кучето, тъй като то само не може да ви каже, че не се чувства добре. Към основната симптоматика можем да причислим:

- апатия;

- липса на апетит при кучето;

- увеличени лимфни възли;

болно куче

- сух и/или горещ нос;

- повишена температура при кучето;

- кашлица при кучето;

- силна жажда;

- тревожност;

- дрезгав глас;

- конюнктивит при кучето.

Разбира се, че не е задължително кучето ви да има всички тези симптоми заедно, ако е настинало. Дори и при наличие на няколко, трябва да се обърнете към ветеринар, който да прегледа животното и да извърши необходимите изследвания и диагностика.

Диагностика на настинка при кучето

Важно е да опишете, какви симптоми има кучето ви, откога се чувства зле, има ли някакви други хронични патологии, на каква възраст е, пол и други. Подробна информация ще помогне на ветеринаря да постави максимално точна диагноза.

Заедно с това ще се извършат редица изследвания, като например вземане на урина и кръв, биоматериал при нужда, преслушване, палпация, анализ на С-реактивния протеин и други по лекарска преценка. По този начин ще се изясни клиничната картина и ще можете да се назначи правилното лечение, за да се подобри максимално бързо състоянието на животното.

Превантивните мерки са също от значение, като така например не бива да излагате кучето на течение, тъй като това увеличава риска от настинка, особено ако има генетична предразположеност. Също така е важно да сте особено грижовни за декоративните породи, които много лесно могат да настинат.

Старайте се да не изкарвате кучето си, ако времето навън е много лошо, като заедно с това е важно то да има всички необходими ваксинации. Можете да купите различни дрешки за кучето ви, които да го предпазват и защитават, ако климатичните условия навън са лоши.

Грижете се за домашния си любимец и винаги обръщайте внимание дори на минималното влошаване на самочувствието на любимците ви. Не забравяйте, че вие сте отговорни за живота и здравето на кучето, като само от вашите грижи зависи как ще се чувства кучето ви и дали ще се разболява често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest